Nakon izmještanja na sigurnu lokaciju: Iranski vođa ajatolah Ali Khameini se oglasio

9
Radiosarajevo.ba
Nakon izmještanja na sigurnu lokaciju: Iranski vođa ajatolah Ali Khameini se oglasio

Iranski vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je muslimane u subotu 28. septembra "da stanu uz narod Libana i ponosnog Hezbolaha svim sredstvima koje imaju i pomognu im u suočavanju sa ... opakim režimom Izraela".

Ova izjava na X (bivši Twitter) stiže nakon što je izraelska vojska saopštila, a Hezbollah potvrdio, da je lider Hezbollaha Hassan Nasrallah ubijen u petak, 27. septembra 2024. godine. 

Khameini je danas, 28. septembra, izmješten na sigurnu lokaciju unutar Irana, zbog sopstvene sigurnosti. Rekao je da će "sudbinu regiona odrediti snage otpora, sa Hezbollahom na čelu". 

Zlatko Lagumdžija reagovo na laži Vučića pred UN-om: 'Vrijedi podsjetiti na činjenice'

Izvori za medije su rekli da je Iran u stalnom kontaktu s libanonskim Hezbolahom i drugim regionalnim proksi grupama kako bi odredio sljedeći korak. Nasrallah je ubijen zajedno sa Hezbolahovim komandantom južnog fronta Alijem Karakijem i nizom drugih visokih članova Hezbolaha u napadu na Hezbolahovo vojno sjedište u glavnom gradu Libana.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi optužio je Izrael da je u petak koristio nekoliko američkih bombi za uništavanje bunkera za napad na Bejrut .

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

"Baš jutros je izraelski režim iskoristio nekoliko razbijača bunkera od 5.000 funti koje su im poklonile Sjedinjene Države da pogode stambena područja u Bejrutu", rekao je on na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku.

Nadalje, američki predsjednik Joe Biden uputio je Pentagon da "procijeni i prilagodi po potrebi položaj američkih snaga" na Bliskom istoku, navodi Bijela kuća.

"Također je uputio svoj tim da osigura da američke ambasade u regionu poduzmu sve odgovarajuće mjere zaštite", navodi se u saopštenju. Bijela kuća je saopštila da je Bajden u petak "nekoliko puta" informisan o Bliskom istoku. Zvaničnik je dodao da je potpredsjednica Kamala Harris također bila informisana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak