Moskva poslala jasnu poruku Zelenskom: "Napravili ste fatalnu grešku"

6
Radiosarajevo.ba
Moskva poslala jasnu poruku Zelenskom: "Napravili ste fatalnu grešku"

Rusija je u srijedu saopćila da je plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da prisili Moskvu na mir "fatalna greška" koja će imati posljedice po Kijev.

Zelenski je u utorak rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da rat između Rusije i Ukrajine ne može biti smiren samo pregovorima i da Moskvu treba prisiliti na mir. U izjavi za novinare, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Takav stav je fatalna greška, sistemska greška. Ovo je duboko pogrešno shvatanje koje će neizbježno imati posljedice za kijevski režim."

Peskov je naveo da Rusija želi mir, ali da se pitanje ne može nametnuti, dodajući: "Stav zasnovan na pokušaju prisiljavanja Rusije na mir je apsolutno fatalna greška, jer je nemoguće prisiliti Rusiju na mir."

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Rekao je: "Rusija je podržavalac mira, ali pod uvjetom da su osigurani temelji njene sigurnosti."

Putin je u junu rekao da će Rusija okončati rat u Ukrajini samo ako Kijev pristane na odustajanje od ambicija za članstvo u NATO-u i preda cijela četiri regiona koja Moskva smatra svojim, što je Kijev brzo odbacio kao predaju.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici smatraju da Putin mora biti spriječen da pobijedi u ratu, jer će, ako ne bude zaustavljen, prijetiti drugim susjednim državama. Putin je konflikt predstavio kao egzistencijalnu borbu za Rusiju, dok negira da ima bilo kakve interese za širenje rata na druge zemlje.

Ukrajinski lider izjavio je prije nekoliko dana da samo iz "jake pozicije" Ukrajina može "natjerati Putina da zaustavi rat."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak