Morbidno: Sveštenici poželjeli papi Franji smrt

6
Radiosarajevo.ba
Morbidno: Sveštenici poželjeli papi Franji smrt

Sveštenici iz Toleda su kažnjeni zbog komentara izrečenih ranije ovog mjeseca o molitvi za papu Franju "kako bi mogao što prije otići u raj".

Nadbiskup Francisco Cerro Chaves iz Toleda zamjerio je komentare svećenika koji govore španski u sedmičnom internetskom programu o molitvi da papa Franjo umre 'što je prije moguće'.

Dotični svećenici su to iznijeli ranije ovog mjeseca u epizodi YouTube programa pod nazivom Sakristija Vandeje: Kontrarevolucionarni svećenički skup.

Objavljena snimka: Ovo je prvi iskaz atentatora, odgovorio na pitanje zbog čega je pucao na Ficu

Jedan od njih je otvorio epizodu rekavši: "I ja se puno molim za Papu, da što prije ode u raj."

Kako je razgovor odmicao, drugi sveštenik je kasnije izrazio podršku za izjavu drugog, a šest sveštenika koji govore španski pozvani u emisiju, svi iz različitih zemalja, nasmijalo se komentaru.

Papa Franjo otkazao audijenciju zbog blaže gripe

Papa Franjo (87) imao je nekoliko zdravstvenih problema posljednjih mjeseci, a trenutno je u bolnici zbog gripe u Rimu.

Španski biskup je osudio svećenike zbog njihove izjave ove sedmice, objavivši u srijedu, 28.februara izjavu na web stranici nadbiskupije u kojoj je rekao da odbacuje komentare i upozorava na moguće 'korektivne mjere' - iako ne precizirajući koje bi to mogle biti.

U saopćenju se navodi i da arhiepiskopija nije odgovorna niti je zastupana izjavama sveštenika u Internet programu.

Chavez je izrazio svoje "duboko odbacivanje bilo kakvog ispoljavanja nezadovoljstva prema ličnosti i službi Svetog oca", dodajući da je sveštenicima rečeno da traže oprost.

Muškarci koji su uključeni su se izvinili zbog komentara.

Papa Franjo 'opleo' po vještačkoj inteligenciji: 'Perverzne opasnosti'

Grupa The Sacristy of the Vendée također se izvinila. Objavljujući na X, nekadašnjem Twitteru, napisali su: "Izvinjavamo se zbog nesretnog komentara, izrečenog u duhovitom tonu, o molitvi za Papu da ode u raj što je pre moguće".

"To je komentar lošeg ukusa i, iako ne izražava želju za papinom smrću, kako su neki mediji zlonamjerno prenijeli, [...] razumijemo da se tako može shvatiti., prenosi Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak