Moramo da vježbamo fizičku distancu, trajat će mjesecima

Radiosarajevo.ba
Moramo da vježbamo fizičku distancu, trajat će mjesecima

Kanadski premijer Justin Trudeau saopćio je da će njegovi sunarodnjaci morati da ostanu kod kuće i primjenjuju fizičku distancu još mjesecima i ocijenio da prvi talas COVID-a-19 neće biti završen do kraja ljeta i da se Kanada neće vratiti normalnom životu dok se ne pronađe vakcina, što bi moglo da traje godinu i po dana.

Komentari Trudeaua uslijedili su pošto je vodeća ličnost zdravstvenog sistema Kanade predvidjela da bi virus mogao da odnese 4.500 života.

Trudeau je ocijenio da je zemlja u ranoj fazi izbijanja epidemije, jer je virus stigao kasnije nego u neke druge države, zbog čega vrhunac prvog talasa neće biti do kraja proljeća.

"To je izazov generacije. To je novo normalno i tako će biti dok se ne pronađe vakcina", rekao je Trudeau, prenosi AP. To će tražiti mjesece napora, moraćemo da vježbamo fizičku distancu, ostanak kod kuće i pranje ruku, dodao je. "Kada Kanada prođe kroz prvi talas, neke ekonomske aktivnosti biće nastavljene", najavio je Trudeau, prenosi Hina.

Kanada je zabilježila 20.690 potvrđenih slučajeva koronavirusa i ukupno 503 smrtna slučaja, a sprovela je više od 373.000 testiranja.

Zvaničnici zdravstvenog sistema saopćili su da očekuju da se broj umrlih Kanađana od ove bolesti udvostruči naredne sedmice, a bez uvođenja kontrole, model je pokazao da bi skoro 80 posto stanovništa moglo da se inficira, a skoro 350.000 da umre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak