Moldavija: Uhapšene četiri osobe koje su u BiH i Srbiji obučavane za pripremanje nemira

3
Radiosarajevo.ba
Moldavija: Uhapšene četiri osobe koje su u BiH i Srbiji obučavane za pripremanje nemira

Policija u Moldaviji je uhapsila četiri osobe koje su u Bosni i Hercegovini i Srbiji trenirane za izazivanje nereda u zemlji, zbog sumnje da su planirali narušavanja ustavnog poretka tokom referenduma o promjeni Ustava koji bi učvrstio pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

U saopćenju objavljenom u četvrtak, državna policija navodi da su uhapšene osobe državljani Moldavije, te da su dio grupe veće od 100 osoba. Pojedine članove trenirali su "strani instruktori" povezani s privatnim vojskama i grupama, među kojima je paravojna formacija "Wagner" koja je sa zvaničnim ruskim snagama učestvovala u invaziji na Ukrajinu.

"Pojedini su selektovani za napredni trening u gerilskim kampovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Najveći dio treninga dešavao se od početka septembra do sredine oktobra", navodi se u saopćenju.

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

U videu koji je objavila moldavska policija a koji, prema navodima Radija Slobodna Evropa, prikazuje obučavanje "na Balkanu", prikazano je pravljenje eksploziva i upravljanje dronovima.

"Zaustavljeno je planiranje destabiliziranja Moldavije", dodaje se, između ostalog, u saopćenju.

Subašić: Proruski paravojni kampovi u RS – uvod u konflikt ili u nove sankcije RS-u!?

Ministar sigurnosti BiH Zukan Helez za Detektor je kazao da je policijska akcija u Moldaviji potvrda njegovih javnih istupa od prošle godine, kada je izjavljivao da vojni kampovi za obuku postoje u okolini Rogatice, na planini Maglić, ali i u neposrednoj blizini Sarajeva.

"Vlasti Moldavije su uhapsile neke mlade ljude koji su u njihovoj državi, koji su priznali da su bili obučavani u paravojnim kampovima u BiH. To je meni neka satisfakcija jer su me bili i optužili, pa sam davao izjave u Tužilaštvu BiH, i naravno kad su vidjeli da imam dokaze, onda je obustavljena istraga i to se zataškalo", govori Helez.

On je dodao i da još uvijek nema informacije o detaljima akcije u Moldaviji, niti da li su moldavske vlasti kontaktirale BiH na bilo koji način, ali da ovo mora biti upozorenje da, i ako neke agencije nemaju podatke o pojedinim sigurnosnim opasnostima, to ne znači da one zaista ne postoje.

"Tada je OSA rekla da oni nemaju informaciju i to je otišlo u javnost da nema. Ne znači da, ako OSA ili bilo koja agencija nema podatke, to uistinu nema. (…) Neke od ambasada su javno rekle da tu ima ruski utjecaj i da imaju kampovi", dodao je Helez.

Detektor je u novembru 2023. godine izvještavao o izjavama Heleza u kojima je naveo da u blizini Sarajeva postoje kampovi u kojima se obučavaju naoružane i uniformisane osobe. On je tada kazao da se kampovi nalaze u blizini povratničkog, bošnjačkog naselja i da posjeduje fotografije. Tada je tvrdio i da se ovi kampovi održavaju pod nadzorom MUP-a RS-a, da se lokacije kampova povremeno mijenjaju, kao i da su svjedoci koji su vidjeli ove kampove čuli i ruski jezik.

Helez je zbog ovih javnih istupa saslušan u Tužilaštvu BiH, ali ova pravosudna institucija do danas nije saopćila da li je nakon toga formiran predmet ili pokrenuta istraga.

Prema izjavama osoba koje su učestvovale u treningu i koje su pristale da sarađuju s istražiteljima, a riječ je mladim muškarcima i ženama u 20-im godinama, glavni treninzi su održavani u predgrađu Moskve. Treninzi su se vodili pod izgovorom učešća u kulturnim i turističkim programima, navodi moldavska policija.

"Učili su o taktikama kreiranja podjele, destabilizacije ustavnog poretka, kako se suprotstaviti policiji tokom protesta, učili su kako koristiti oružje i objekte za izazivanje nesmrtonosnih povreda, kako napraviti eksploziv i kako rukovati dronovima", navodi se u saopćenju i dodaje kako takva vrsta obučavanja sugeriše da je riječ o stvaranju ofanzivnih poteza zbog provokacije i izazivanja panike.

Policija navodi da se istraga, pored četiri osobe kojima je određen tridesetodnevni pritvor, vodi protiv više od 100 osoba te da je pretres izvršen na 88 lokacija širom zemlje. Oduzeto je više od 300.000 eura, ali i predmeti poput spiska aktivista, brošure, prenosivi računari, telefoni, odjeća s natpisima, bankovne kartice ruskih banaka te boarding propusnice za let Kišnjev – Istanbul – Moskva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak