Memoari Angele Merkel u knjižarama krajem novembra: Sjećanja na godine vlasti i politiku

2
Radiosarajevo.ba
Memoari Angele Merkel u knjižarama krajem novembra: Sjećanja na godine vlasti i politiku

Angela Merkel bila je njemačka kancelarka 16 godina. U memoarima koje je pripremila osvrće se na svoj život. Krajem novembra predstaviće u Berlinu knjigu Sloboda. Sjećanja 1954-2021 (Freiheit. Erinnerungen 1954–2021).

Merkelova je napisala memoare zajedno sa svojom dugogodišnjom šeficom kabineta Beate Baumann. Knjiga ima oko 700 strana i, prema informacijama izdavača Kiepenheuer & Witsch izaći će u više od 30 zemalja svijeta.

Danas sedamdesetogodišnja Angela Merkel nije se kandidovala na izborima za Bundestag 2021. godine, nakon 16 godina na čelu vlade, piše dpa.

Pogledajte stravičnu simulaciju uragana Milton: Ovakva katastrofa nije viđena stotinu godina

Rođena u Hamburgu, odrasla je u bivšoj Istočnoj Njemačkoj (DDR), studirala fiziku i od vremena ujedinjenja države angažovala se u politici.

Za poslanicu u Bundestagu prvi put je izabrana 1990. Bila je ministarka za ženska pitanja, a zatim ministarka za zaštitu životne sredine. Od 2000. do 2018. bila je na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak