Angela Merkel slavi 70. rođendan: Od najmoćnije žene do povlačenja u svijet umjetnosti

1
Radiosarajevo.ba
Angela Merkel slavi 70. rođendan: Od najmoćnije žene do povlačenja u svijet umjetnosti
Foto: EPA - EFE / Angela Merkel

Na vrhuncu svoje karijere hvaljena je kao najmoćnija žena na svijetu, no danas svoj 70. rođendan slavi u potpunoj privatnosti, daleko od očiju javnosti. 

Formalnije slavlje održat će se 25. septembra, ali ne u sjedištu njezine političke stranke, Kršćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, već u studioznom okruženju berlinske Akademije nauka i humanističkih nauka. Otkrio je to za dpa glasnogovornik ureda Angele Merkel.

Neće biti pohvalnih govora saveznika, već predavanje historičara umjetnosti Horsta Bredekampa na temu "Svjetlo i sjena u prosvjetiteljstvu."

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

Tema ne može biti prikladnija za političarku koja je prekinula sve veze sa svijetom politike na način na koji je malo njezinih kolega uspjelo. Kada je Merkel u oktobru 2018. objavila da će se povući na kraju svog četvrtog mandata, u jesen 2021., spekuliralo se da će težiti ulozi kao što je vodstvo UN-a.

Drugi su sugerirali da bi mogla slijediti put svog prethodnika Gerharda Schrödera od visokog položaja do lobiranja. Umjesto toga, bivša kancelarka povukla se u svijet umjetnosti.

Jedini veliki javni intervju koji je Merkel dala otkako je odstupila, u pozorištu Berliner Ensemble u junu 2022., nije bio s političkim komentatorom ili jednim od novinara koji su je pratili tokom njezinih 16 godina na vrhu njemačke politike, već s Alexanderom Osangom, romanopisac i kolumnist Spiegela poznat po svojim ironičnim zapažanjima o svakodnevnom životu.

U intervjuu je Merkel otkrila da je prve mjesece penzije provela uronjena u Macbetha Williama Shakespearea i Don Carlosa Friedricha Schillera – i frustrirala one koji su htjeli da razmišlja o svojim odlukama o ulozi Njemačke u ratu Rusije s Ukrajinom, energetskoj sigurnosti ili imigracija. U maju ove godine Merkel je održala hvalospjev u uredima Zaklade Konrad Adenauer povezane s CDU-om – ne u čast drugog političara, već glumca Ulricha Matthesa, dugogodišnjeg prijatelja najpoznatijeg izvan Njemačke po ulozi Josepha Goebbelsa u historijskoj drami Downfall. 

Kada je istog mjeseca ipak održala govor na političkoj prigodi, bilo je to povodom penzionisanja bivšeg političkog protivnika, bivšeg sučelnika Zelene stranke Jürgena Trittina. Na žalost nekih stranačkih kolega, nekoliko dana ranije pobjegla je sa stranačke konferencije CDU-a. Der Spiegel je tada komentirao da je prostor u kojem se Merkel, osjećala ugodno, bio prostor u kojem "politika jedva ima svoju ulogu, u kojem se razlike jedva čuju iznad zvučnog jedinstva".

Razlike u mišljenjima i pitanja o tome hoće li neke odluke ukaljati njezinu ostavštinu doći će u prvi plan kada budu u novembru objavljeni memoari pod naslovom Sloboda: Sjećanja 1954.-2021., čiji je koautor njezina dugogodišnja savjetnica i šefica kabineta Beate Baumann.

Do tada, sedamdesetogodišnjakinja će se nastaviti kretati uglavnom u uzvišenijim kulturnim sferama, u isto vrijeme dok će se ove godine fiktivno pojavljivati ​​u nekoliko romana i televizijskih serija. U romanu Herscht 07769 mađarskog pisca Lászlóa Krasznahorkaija, objavljenom na mađarskom 2022. i koji će biti objavljen u engleskom prijevodu Ottilie Mulzet, protagonist piše Merkel nekoliko pisama o njihovoj zajedničkoj strasti prema muzici Johanna Sebastiana Bacha, no ona mu nikad ne odgovara.

U gospođici Merkel, televizijskoj drami koja je premijerno prikazana u Njemačkoj, političarka odgojena u Istočnoj Njemačkoj ima središnju ulogu. Emisija prikazuje Merkel, njenog muža i njihovog mopsa koji pokušavaju provesti njezinu penziju u mirnim ravničarskim područjima sjeveroistočne regije u Uckermarku, samo da bi umjesto toga na kraju riješila zločine.

U glavnoj ulozi je njemačka glumačka veteranka Katharina Thalbach, a serija se temelji na dva romana Davida Safiera, objavljena u godinama sumraka Merkeličine vladavine. U prvom izdanju knjiga, Merkelin se mops zove Putin, no nakon ruske invazije na Ukrajinu Safier ga je preimenovao u Pupsi (Farty). U TV seriji se zove Helmut, po pokojnom njemačkom vođi Helmutu Kohlu, koji je bio mentor Merkel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije