Mađarska sakrila od građana da je podigla najveći kredit u svojoj historiji

14
Radiosarajevo.ba
Mađarska sakrila od građana da je podigla najveći kredit u svojoj historiji

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura, što je najveći zajam koji je Budimpešta ikada podigla. Zajam je uzet od tri kineske banke, otkrili su podaci s web stranice vladine agencije za dug.

Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u potpunosti je izdan 19. aprila i mora se vratiti u roku od tri godine. Budimpešta nije objavila informaciju o podizanju navedenog zajma. 

O svemu je jučer prvo izvijestio mađarski poslovni časopis Portfolio, a zatim je informacija potvrdila vladina agencija. Do pozamašnog zaduživanja dolazi dok Budimpešta produbljuje svoje veze s Pekingom

Jesu li kazne u BiH za preuranjenu kampanju blage?

Najavljen niz zajedničkih infrastrukturnih projekata

Kineske kompanije, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog diva Huawei, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi eura u zemlju, prema mađarskom ministru vanjskih poslova Peteru Szijjartou.

"Ugovor o zajmu omogućuje finansiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto", navela je vladina agencija. 

Teške riječi iz Mađarske: Orban nije nikakav državnik, on je politički patuljak i Putinov potrčko

U maju je Szijjarto najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije te nuklearnu saradnju.

"Razvili smo visok stepen međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u historiji i krenuli smo na zlatno putovanje", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u izjavi prije svog posjeta Budimpešti u maju. 

Nisu otkrivene pojedinosti o kamatnim stopama

Sedmicama kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Orban je posjetio kinesku prijestolnicu. Uz mađarski javni dug na rekordnih 140 milijardi eura (73.5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6.7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potrebna gotovina, piše Politico.

Mađarska uzvraća udarac EU: Zaprijetila blokiranjem čak 6,5 milijardi eura zbog Ukrajine

Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova. Novi kineski kredit ima najveći udio u državnom dugu, a drugo mjesto zauzima kredit China Eximbanka za projekt željeznice Budimpešta-Beograd od 917 miliona dolara. 

Iako je Portfolio primijetio da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak