Ko je "Brezanka" Mira Ricardel kojoj je Melania Trump spremila otkaz

A. S.
Ko je "Brezanka" Mira Ricardel kojoj je Melania Trump spremila otkaz

Američki predsjednik Donald Trump namjerava zamijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel, nakon što se zavadila s prvom damom Melanijom Trump.

Mira Ricardel je jedva trajala sedam mjeseci u Bijeloj kući, dok joj, kao zamjenici savjetnice za nacionalnu sigurnost, prva dama Melania Trump nije izdala zahtjev za smjenu.

Za nekoliko mjeseci na poslu, Ricardelova je stvorio dugačku listu neprijatelja, a jedan izvor koji je upoznat sa situacijom, rekao je “da je Mirin odlazak dijelom posljedica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje”.

Jedan bivši kolega, kćerku Petra Radielovića, biznismena iz Breze u Bosni i Hercegovini, koji se preko Austrije preselio u Pasadenu, opisao je kao osobu koja "ne trpi budale" i izuzetno tvrdoglavu.

Predsjednik SAD je u utorak rekao ljudima da je donio odluku da otpusti Ricardelovu, ali da joj je dao i vrijeme da očisti svoj sto, proširujući dugačku listu visokih zvaničnika koji su otišli ili su otjerani iz administracije Trumpa.

Vjeruje se da Ricardelovu ne voli ni ministar obrane Jim Mattis, s stvorila je dugu listu neprijatelja u Bijeloj kući. Izvori bliski govore da je voljela iznositi negativne komentare o pojedincima, što se nije dopadalo Trumpu. 

Ricardel nije komentirala ovu odluku američkog predsjednika.

Ko je Mira Ricardel? Poznato je da je odrasla u Pasadeni, dijete je imigranta iz Bosne i Hercegovine. Kćerka Petra Radielovića, biznismena porijeklom iz Breze koji je preživio Bleiburški pokolj, nakon čega je preko Austrije iselio u Njemačku, a potom u SAD.

Mira je kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa bila najviše rangirana u američkoj administraciji, a da je porijeklom s Balkana.

Od 2001. do 2003. bila je zamjenica pomoćnika ministra odbrane za pitanja međunarodne sigurnosti.

Studirala je na Univerzitetu Georgetown, a zatim doktorirala na Fletcher School of Law.

Bila je u tri republikanske administracije, radeći u državnim službama, odbrani i trgovini, a jedno vrijeme i kao pomoćnica tadašnjeg lidera republičkog senata Bob Dole. 

Također je radila u privatnom sektoru, uključujući i Boeing (bivša direktorica, op. a.), prije nego što je postala član Trumpovog predsjedničkog tima za tranziciju kao savjetnik Pentagona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak