Joe Biden se oglasio nakon izraelskog atentata na Hassana Nasrallaha

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden se oglasio nakon izraelskog atentata na Hassana Nasrallaha

Predsjednik SAD-a Joe Biden je u subotu nazvao izraelski napad u kojem je ubijen Hasan Nasrallah iz Hezbollaha "mjerom pravde" za njegovu četverodecenijsku vladavinu terorom.

Ove izjave došle su nakon što je libanska grupa Hezbollah ranije u subotu potvrdila da je Nasrallah, jedan od osnivača grupe, ubijen u izraelskom zračnom napadu u Beirutu dan ranije.

Biden je napomenuo da se operacija protiv Nasrallaha odvijala u širem kontekstu sukoba koji je počeo masakrom nad Izraelcima od strane Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

"Nasrallah je narednog dana donio sudbonosnu odluku da se udruži s Hamasom i otvori ono što je nazvao 'sjevernom frontom' protiv Izraela," rekao je Biden u saopćenju.

Također je istakao da je Hezbollah pod Nasrallahovim vodstvom odgovoran za smrt hiljada Amerikanaca, Izraelaca i Libanaca.

Napadi Hezbollaha na američke interese uključuju bombaški napad na američku ambasadu i barake multinacionalnih snaga u Beirutu 1983. godine, kao i otmicu šefa stanice Centralne obavještajne agencije u Beirutu, koji je umro dok je bio u zarobljeništvu. Sjedinjene Američke Države su rekle da su lideri Hezbollaha naoružavali i obučavali milicije koje su izvele napade na američke snage tokom rata u Iraku.

Bjela kuća smatra smrt Nasrallaha velikim udarcem za grupu. U isto vrijeme, administracija je nastojala da postupa oprezno kako bi spriječila da rat Izraela s Hamasom, koji je, kao i Hezbollah, podržan od strane Irana, preraste u regionalni sukob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak