Izjava izraelskog ministra šokirala svijet: 'Moralno i opravdano da se blokira slanje hrane u Gazu'

12
Radiosarajevo.ba
Izjava izraelskog ministra šokirala svijet: 'Moralno i opravdano da se blokira slanje hrane u Gazu'

Njemačka je osudila izjavu izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha u kojoj je rekao da žali što Palestincima u Pojasu Gaze stiže hrana. Smotrich je rekao i da je izgladnjivanje moralno opravdano.

"Ovo su potpuno neprihvatljive i nečuvene izjave izraelskog ministra finansija. Odbacujemo ih najoštrije moguće", rekao je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Zahtjev humanosti i osnovni princip međunarodnog humanitarnog prava je da civili moraju biti zaštićeni u ratu i da, na primjer, imaju pristup vodi i hrani, dodao je zvaničnik.

Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar

Smotrich je, prema izraelskim medijima, rekao da je, dok Hamas ne oslobodi taoce koje je prošle godine u Izraelu oteo, moralno i opravdano da se blokira slanje hrane u Gazu, čak i ako to znači umiranje od gladi dva miliona ljudi.

Ali međunarodna zajednica to neće da dozvoli, rekao je Smotrich.

Na pitanje da li je njemačka vlada u izjavama izraelskog ministra prepoznala "genocidnu namjeru" ili ih je ocijenila kao takvu, portparol je rekao da je siguran "da se te izjave veoma pomno prate i u Hagu".

Palestinski advokat: Izraelski čuvari prisiljavali neke palestinske zatvorenike da 'laju kao psi'

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu tražio je u maju da se izdaju nalozi za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih Izraelaca.

Oni su, između ostalog, optuženi da su odgovorni za izgladnjivanje civila u ratne svrhe, kao i za proizvoljna ubistva i ciljane napade na stanovništvo, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak