Ivica Puljić tvrdi: Američki Bošnjaci bi u dobrom broju mogli podržati Donalda Trumpa

13
Radiosarajevo.ba
Ivica Puljić tvrdi: Američki Bošnjaci bi u dobrom broju mogli podržati Donalda Trumpa

Američki muslimani bi mogli omesti planove demokratske kandidatkinje Kamale Harris, javlja reporter Al Jazeere. Oni mogu donijeti jednu prednost Donaldu Trampu. 

Dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans, Ivica Puljić iz Washingtona gostovao je danas na istoj televiziji analizirajući mogu li glasovi birača s ovog područja donijeti prevagu u utrci za predsjednika i kakvo je raspoloženje glasača iz našeg regiona.

"Odgovor je da", tvrdi Puljić. 

Misterija koja traje skoro 30 godina: Otpjevao najtužniju pjesmu pa nestao

"Američki muslimani mogu pomesti planove gospođe Harris i mogu donijeti prednosti Donaldu Trumpu. Vidjeli smo to u Michigenu gdje ima dosta muslimanskih građana, kao i u drugim državama".

Izjavio je Puljić dodajući: "Ovo što smo vidjeli u Michigenu ne predstavlja sve muslimane u SAD. To je samo dio organizacija koje su podržale Donalda Trumpa dok drugi dio podržava Kamalu Harris, iako nisu zadovoljni Bidenovom administracijom kada je u pitanju odnos Amerike prema Palestincima i Izraelu.

Ali, najveća muslimanska organizacija u Americi - Vijeće za američko-muslimanke odnose - upravo je danas dalo potporu Kamali Harris".

Potom je istaknuo: "Imate i američke crnce koji su muslimani i čine 13% muslimanskog stanovništva te daju Harris veću prednost u odnosu na Trumpa. U Americi ima tri do četiri miliona muslimana, od toga dva miliona i sto hiljada su odrasle osobe koje mogu glasati. I to je negdje ukupan broj muslimana, negdje oko 1% stanovništva Amerike, te pola od tog broja ima pravo izaći na birališta".

Panika u europskoj zemlji: Ako dođe Trump nokautirat će nam ekonomiju. Izgubit ćemo 250 milijardi KM

Pojasnio je još jednu stvar sa muslimanskim stanovništvom u SAD:

"Isto tako, Arapi nisu većinski muslimani u SAD, najviše muslimana zapravo dolazi iz južne Azije i drugih dijelova Azije, pa tek onda sa srednjeg kontitenta. Tu su ljudi iz Pakistana, Irana, Indije, Afganistana, Bangladeša pa tek onda Srednji istok. Arapi nisu najbrojniji muslimani u Americi, a isto tako, među Arapima ima više kršćana nego muslimana", pojasnio je Puljić.

Nadalje i dodao: "Da se ne stekne dojam da samo američki Arapi daju potporu jedom ili drugom kandidatu. Oni nisu ni najbrojniji muslimani u SAD. No, mogu utjecati na izbore kada se sve svede na par tisuća ili desetak tisuća glasova u određenoj američkoj saveznoj državi", rekao je Puljić.

Pojasnio je u nastavku svoh odgovora da "jedan dio američkih musliamna svoje glasove je reklo dati ženi koja predstavlja treću stranu, a to je Jill Stain iz stranke Zelenih, ali ti glasovi će nanijeti štetu Kamali Harris i bit će samo u korist Donalda Trumpa".

Puljić smatra da će biti zanimljivo to što će se u nastavku događati.

"Naravno, ostaje pitanje kome će glasove dati američki Bošnjaci, Albanci, muslimani, koji su uvijek podržavali demokratsku stranku, pa tako i Joe Bidena prije četiri godine", rekao je Puljić i dodao: "ovoga puta, prema mojim saznanjima, američki Bošnjaci bi mogli u dobrom broju mogli podržati Donalda Trumpa jer su razočarani i ljuti zbog Bidenove administracije i njenog odnosa prema Palestincima u Gazi".

"U nekim saveznim državama poput St.Louisa, Missuri, gdje ima skoro 170 tisuća Bošnjaka, možda mogu doprinijeti pobjedi Donalda Trumpa ili barem nekim kandidatima za kongres ili senat", rekao Ivica Puljić iz Washingtona.

Izbori u SAD su raspisani za 5. novembar 2024. godine.

U nastavku teksta možete pogledati video reportera Ivice Puljića koji donosi informacije iz Washingtona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak