Italija: Stotine gradana pridružuju se gradonačelniku u noćnim šetnjama kako bi mu pomogli da smrša

0
Radiosarajevo.ba
Italija: Stotine gradana pridružuju se gradonačelniku u noćnim šetnjama kako bi mu pomogli da smrša

Italijanski gradonačelnik koji kaže da su ga godine u ovom poslu učinile gojaznim, sedmično šeta sa gradskim stanovništvom u naporima da skine kilograme.

Luciano Fregonese, 47, osvojio je treći mandat gradonačelnika Valdobbiadenea, grada u sjevernoj regiji Veneto, u junu, uz obećanje da će bolje voditi računa o svom fizičkom zdravlju i pokušati da se vrati na 90 kg koliko je imao kada je prvi put izabran prije deset godina.

Fregonese, koji sada ima 140 kg, okrivio je za povećanje tjelesne težine "društvene obaveze" i duge sate.

Udes u Sarajevu: Sudarila se tri automobila, stvorila se gužva u saobraćaju

"Svakako, to je bilo i pitanje lijenosti i sjedilačkog načina života, ali to što sam bio gradonačelnik značilo je da se više ne bavim sportom ili fizičkom aktivnošću", rekao je Fregonese. "Drugi problem je što uživam u jelu i piću, i zato što se ovdje dobro jede i pije, pa nije lako slijediti dijetu."

Valdobbiadene, grad od oko 10.000 stanovnika, nalazi se u srcu brdovitog regiona za proizvodnju prošeka u Venetu. 

Ova država ima najskuplji autoput u Europi, a jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija

"U društvu uživam u povremenoj čaši prošeka, ali više je to bila hrana i neredovno vrijeme za jelo", rekao je. "Tako da bih jeo možda samo jednom dnevno, ali to bi bilo kasno uveče. Nije to bio estetski problem: počeo sam da se ne osjećam tako dobro, bio je napor da hodam i dišem, a koljeno i leđa su me boljeli. Imam 47 godina – godine kada morate obratiti pažnju na svoje tijelo. Na sreću, inače sam zdrav."

Prijatelji su se našalili da bi se trebao fokusirati na gubitak težine u svojoj kampanji za reizbor, izbor koji je, čini se, podstakao pristalice jer je pobijedio rivale velikom razlikom sa 67 posto glasova. Zatim je bio natjeran da počne hodati jednom sedmično nakon što je neko napisao panzone, što se otprilike prevodi kao tubby (punija osoba), na zidu u gradu. Fotografija natpisa obišla je društvene mreže.

"Nije me to uznemiravalo", rekao je Fregonese. "Ali to me je podstaklo. Prijatelj mi je predložio da zajedno šetamo četvrtkom uveče, kada imam sastanke sa stanarima, ali sam onda odlučio da kombinujem to dvoje."

Zabava za sve: Pogledajte kako se Italijani na jugu zemlje osvježavaju tokom ljetnih vrućina

Šetnje od 5,5 km, koje uključuju oko 250 metara uzbrdice, započele su prije nekoliko sedmica, a prva je privukla 45 ljudi. "Sedmicu nakon što smo dobili 113, a prošle sedmice bilo je 215… i 12 pasa."

Dodao je: "Ljudi dolaze da me podrže u mom cilju, a rekao bih da oko 10 posto koristi priliku da mi postavlja pitanja", rekao je. "Ali većina dolazi da prošeta i razgovara sa drugima. To je veoma motivirajuće jer ne bih to radio sam – bilo bi previše dosadno i previše sam lijen."

Fregonese je odlučan u namjeri da postigne svoj cilj, a možda čak i podigne svoju igru ​​do džogiranja.

"Možda u budućnosti, ali za sada je to samo hodanje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak