Istraživanje u Velikoj Britaniji: Lani zbog štrajkova izgubljeno gotovo četiri miliona radnih dana

0
Hina
Istraživanje u Velikoj Britaniji: Lani zbog štrajkova izgubljeno gotovo četiri miliona radnih dana

Oko 3,9 miliona radnih dana u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubljeno je zbog štrajkova u protekloj godini, više nego u bilo kojem trenutku od 1980-ih, prema novom istraživanju.

Mnogi od štrajkova potaknuti su realnim padom plaća za više od devet posto u visoko sindikalno organiziranom javnom sektoru, objavila je fondacija Resolution.

Sektori uključujući zdravstvo, obrazovanje, poštanske usluge i željeznice odgovorni su za 96 posto svih dana izgubljenih zbog štrajka od 2021.

Preminuo Dževad Šabanagić, prva violina Sarajevske filharmonije

Izvještaj, objavljen dok traje štrajk mlađih ljekara, navodi da visoka inflacija znači da je prosječna sedmična plaća za sve radnike bila 4,1 posto realno niža u tri mjeseca do maja nego što je bila u istom kvartalu 2021.

Ali realne plaće za radnike u javnom sektoru pale su 9,2 posto u istom razdoblju, a za one u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 9,8 posto, navodi se u studiji.

Fondacija je rekla da se štrajkovi ne odnose samo na plaće, upozoravajući da uvjeti rada, iscrpljenost i stres također imaju važnu ulogu.

Čini se da je pritisak na plaće u javnom sektoru također pridonio povećanju broja slobodnih radnih mjesta. U zdravstvu, obrazovanju i javnoj upravi bilo je 33 posto više upražnjenih radnih mjesta u martu nego u decembru 2019., u usporedbi s 23 posto više u ostatku ekonomije, navodi se u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak