Iranski predsjednik imenovao novog šefa diplomatije: Evo ko je on

3
Radiosarajevo.ba
Iranski predsjednik imenovao novog šefa diplomatije: Evo ko je on

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian je u nedjelju imenovao Abbasa Araqchija za ministra vanjskih poslova, objavio je predsjednik parlamenta uživo na Studentskoj novinskoj mreži.

"Od sutra ujutro, parlamentarna povjerenstva će započeti pregledavati planove o predloženim ministrima do kraja iduće sedmice", rekao je Mohamed Bager Kalibaf s obzirom na to da iranski parlament još uvijek mora odobriti vladu koju je imenovao Pezeshkian, prenosi Hina.

Araqchi je iskusan pragmatičan diplomat koji je bio glavni pregovarač u nuklearnim pregovorima između Teherana i svjetskih vođa od 2013. do 2021.

Helez: "Neka Vučić uloži napore i 'ugasi' proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri OS BiH"

Služio je kao iranski ministar u Japanu i Finskoj, a dvije godine je bio i zamjenik ministra vanjskih poslova za Aziju-Pacifik prije nego što je nakratko postao glasnogovornik ministarstva 2013.

Kada je Mohammad Javad Zarif bio šef diplomatije, Araqchi je bio drugi najuticajniji dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova, a obavljao je dužnosti poput zamjenika za pravna i međunarodna pitanja i zamjenika za politička pitanja.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei naredio da se napadne Izrael? Vojni vrh razmatra moguće opcije

Odbranio je doktorat iz političke filozofije na Sveučilištu u Kentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak