Iranski bliski saveznik, omiljen u narodu, preuzima vodstvo Hezbollaha? Ko je Hashem Safieddine?

7
Radiosarajevo.ba
Iranski bliski saveznik, omiljen u narodu, preuzima vodstvo Hezbollaha? Ko je Hashem Safieddine?

Izrael je u subotu izveo nove zračne udare na južna predgrađa Bejruta i ostala područja u Libanonu, dan nakon sveopćeg napada na sjedište Hezbolaha, u kojem je poginuo vođa te oružane skupine Savved Hassan Nasrallah.

Počinje se nagađati ko će biti novi šef šijitske milicije, a kao logični kandidat nameće se Hashem Safieddine, jedna od ključnih figura u vodstvu Hezbollaha i rođak ubijenog Nasrallaha.

Kao predsjednik Izvršnog vijeća Hezbolaha, Safieddine (arapskog imena Hashim Safi Al Din) je odgovoran je za upravljanje političkim i administrativnim poslovima organizacije, uključujući njene financije.

Joe Biden se oglasio nakon izraelskog atentata na Hassana Nasrallaha

Njegova uloga uključuje nadgledanje društvenih i ekonomskih programa koje Hezbollah provodi u Libanonu, što dodatno jača njegovu popularnost među lokalnim stanovništvom.

Poznat je po svojoj dugogodišnjoj lojalnosti Nasrallahu i ideološkoj posvećenosti ciljevima Hezbolaha. Kao dugogodišnji visokopozicionirani član Hezbolaha, Safieddine je uključen u strateško planiranje, posebno u kontekstu iranskog utjecaja na ovu organizaciju.

Njegova bliska veza s Iranom, posebno s Iranskom revolucionarnom gardom, učinila ga je jednim od glavnih mostova između Teherana i Hezbolaha.

Safieddine je također pod sankcijama nekoliko zapadnih država, uključujući SAD i Saudijsku Arabiju, zbog optužbi za terorističke aktivnosti i financiranje Hezbollaha kroz ilegalne kanale. Uprkos tim sankcijama, ostaje snažno uključen u operativne i političke aktivnosti Hezbollaha te je spominjan kao mogući nasljednik Nasrallaha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak