Iran prijeti: "Imamo zakonsko pravo kazniti Izrael nakon smrti vođe Hamasa"

8
Radiosarajevo.ba
Iran prijeti: "Imamo zakonsko pravo kazniti Izrael nakon smrti vođe Hamasa"

Iran je u ponedjeljak objavio da ima "zakonsko pravo" kazniti svog zakletog neprijatelja - Izrael, za atentat koji mu pripisuje u Teheranu na vođu palestinskog Hamasa Ismaila Haniyeha.

"Smatramo da je naše pravo na odbranu vlastite nacionalne sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta neosporno", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani na sedmičnoj konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, prenosi Hina.

Iran, palestinski islamistički pokret Hamas i njegov libanonski saveznik Hezbollah optužuju Izrael za atentat na čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u srijedu u Teheranu, koji Izrael nije komentarisao.

Požari u Dalmaciji ne prestaju: Aktivirala se žarišta na dvije nove lokacije

Njegova smrt je uslijedila nekoliko sati nakon drugog napada za koji je Izrael preuzeo odgovornost. U izraelskom je napadu nedaleko od Beiruta ubijen i vojni vođa libanonskog pokreta Fuad Shukr.

"Zakonsko je pravo Irana kazniti" Izrael, rekao je Kanani.

Bliski istok vrije: Čak šest država uputilo hitan apel svojim državljanima

Zabrinutost oko moguće vojne eskalacije na Bliskom istoku sve je veća, osobito nakon sve češćih prijetnji Irana i njegovih saveznika upućenih posljednjih dana Izraelu.

"Da su regionalne vlade i međunarodna zajednica ispunili svoju zakonsku dužnost i da su izvršile pritisak na cionistički režim, vjerovatno ne bismo svjedočili ovakvim neredima i eskalaciji rizika od sukoba u regiji", istaknuo je glasnogovornik.

Izraelska vlada kaže da u zemlji vlada "vrlo visok stepen spremnosti za svaki scenarij - i odbrambeni i ofanzivni".

Glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države, najavile su pojačanu vojnu prisutnost na Bliskom istoku, posebno da bi "pojačale podršku izraelskoj odbrani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak