Bliski istok vrije: Čak šest država uputilo hitan apel svojim državljanima

0
Radiosarajevo.ba
Bliski istok vrije: Čak šest država uputilo hitan apel svojim državljanima
Foto: EPA - EFE / Ilustracija/Napad Izraela (Fotografija nije povezana sa događajem u tekstu)

Velika Britanija u nedjelju je navečer povukla osoblje ambasade u Bejrutu, kao i njihove porodice, zbog straha od opće eskalacije na Bliskom istoku, piše britanski The Telegraph. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije izdalo je saopćenje u kojem tvrde da su "duboko zabrinuti zbog vrlo nestabilne sigurnosne situacije", dodajući pritom da je dodatno vojno osoblje raspoređeno u regiji, pišu Britanci.

David Lammy, tamošnji ministar vanjskih poslova, savjetovao je svim britanskim državljanima u Libanonu "da odu sada, dok još mogu."

Saudijska Arabija pridružila se Francuskoj, Kanadi i Jordanu u pozivu svojim građanima da hitno napuste Libanon.

CIK BiH utvrdio da 44.788 birača ispunjava uslove za glasanje izvan BiH

CIK BiH utvrdio da 44.788 birača ispunjava uslove za glasanje izvan BiH

Kako je u saopćenju navelo francusko ministastvo vanjskih poslova, "u vrlo nestabilnom sigurnosnom kontekstu državljane Francuske hitno se moli" da izbjegavaju putovanje u Libanon, a oni koji su već u zemlji trebali bi je napustiti "što je prije moguće."

Isto tako, Francuska je također pozvala svoje državljane koji žive u Iranu da "privremeno napuste zemlju."

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo važno saopćenje: Ne putujte u Liban

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo važno saopćenje: Ne putujte u Liban

Kao što je Jutarnji već pisao, Izrael se priprema za veliki napad kao odmazdu za atentat, prvo na zapovjednika Hezbollaha u Bejrutu, a potom i za čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Američki general Michael Kurilla, zadužen za američke snage na Bliskom istoku, stigao je u subotu u tu regiju, otkrila su dva američka dužnosnika, piše američki portal Axios.

Izrael upozorava da će uzvratiti ako se Iran ili Hezbollah odluče napasti.

Yoav Gallant, izraelski ministar odbrane, rekao je: "Spremni smo brzo krenuti u napad i odgovoriti. Odluče li napasti, platit će visoku cijenu."

Gallantove riječi ponovio je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu: "Ponavljam i obraćam se našim neprijateljima. Odgovorit ćemo i naplatiti visoku cijenu svaki čin agresije, s koje god strane."

U međuvremenu, SAD u regiju raspoređuje nosač zrakoplova i borbene avione. Velika Britanija poslala je dodatne konzularne dužnosnike i vojno osoblje, no, kako piše britanski Telegraph, detaljnije pojedinosti u ovom trenutku nisu poznate.

Ponavljamo, tri američka i izraelska dužnosnika rekla su kako očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedjeljak. Bidenova administracija zabrinuta je da bi će biti teže mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer je Haniyehovo ubojstvo izazvao oštre protuizraelske osjećaje diljem regije.

Američki i izraelski dužnosnici rekli su da ne znaju hoće li Iran i Hezbollah izvesti koordinirani napad ili će djelovati odvojeno. Dodali su i kako misle da i Iran i Hezbollah još uvijek rade na finaliziranju svojih vojnih planova i njihovom odobravanju na političkoj razini.

Turska i Japan upozorili su svoje državljane u Libanonu da napuste zemlju ako njihov ostanak nije nužan, zbog mogućnosti da se sigurnosno stanje u toj zemlji vrlo brzo pogorša.

Napetosti su se povećale nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen Fuad Šukr, vojni zapovjednik Hezbolaha.

"Oni koji ne moraju ostati u Libanonu trebaju napustiti Libanon dok još postoje komercijalni letovi, ako je moguće", kaže se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom kasno u nedjelju.

Također se pozivaju građani Turske da ne putuju u tu zemlju ako im nije nužno.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo upozorenje u kojem pozivaju japanske građane da napuste Libanon u svjetlu rastućih tenzija na Bliskom istoku.

U nedjelju su Francuska i Italija pozvale svoje građane u Libanonu da napuste zemlju zbog rizika vojne eskalacije, a to su učinili i SAD, Britanija, Australija, Švedska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Jordan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije