Interpol traži pomoć za pronalazak osam muškaraca zbog zločina nad ženama

Fena
Interpol traži pomoć za pronalazak osam muškaraca zbog zločina nad ženama

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je objavila javni apel za traženje osam muškaraca širom svijeta od Rusije do Brazila zbog ubistava i drugih zločina nad ženama.

Interpol je uputio apel koji se poklapa sa međunarodnim danom Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja nad ženama.

Od osmorice, dvojica su tražena u Rusiji, a po jedan u Danskoj, Norveškoj, Ukrajini, Brazilu, Kipru i Sjedinjenim Državama, javlja Reuters.

Šest slučajeva odnosi se na ubistva, na seksualno nasilje, teške tjelesne povrede koje su rezultirale smrću, otmicom i silovanjem.

Interpol je u apelu naveo da je jedna od dvije žene ubijene širom svijeta ubijena od strane partnera ili člana porodice, dok jedna od tri žene i djevojke tokom života dožive nasilje.

"Ovaj apel je podsjetnik na to kako žene i djevojke univerzalno doživljavaju nasilje i zlostavljanje širom svijeta", navodi se i dodaje da su osumnjičeni podvrgnuti Interpolovim crvenim potjernicama, koje od vlasti širom svijeta traže da sprovedu istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak