"Hodom Živih" od Auschwitza do Birkenaua odana počast žrtvama Holokausta

4
Radiosarajevo.ba
"Hodom Živih" od Auschwitza do Birkenaua odana počast žrtvama Holokausta

Četrdesetak osoba koje su preživjele Holokaust bile su danas na čelu Hoda Živih kojim se odaje počast žrtvama logora smrti Auschwitz-Birkenau u Oswiecimu, dan uoči 80. godišnjice ustanka u varšavskom getu.

Svake godine preko hiljadu mladih Židova i nežidova iz cijelog svijeta učestvuje u hodu što se organizira na mjestu gdje je nekada bio logor smrti, koji je u Poljskoj otvorila nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata.

Auschwitz-Birkenau je simbol nacističkog genocida počinjenog nad šest miliona europskih Židova, kojih je milion pobijeno u tom logoru u periodu od 1940. do 1945. godine. 

Drama u Munchenu: Klimatski aktivisti paralizirali aerodrom, zalijepili se za pistu

Logor u kojemu je smrtno stradalo i oko 80.000 Poljaka nežidova, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945.

35. izdanje "Hoda živih" počelo je tužnim zvukom šofara - tradicionalnog jevrejskog ovnujskog roga koji simbolizira slobodu - na ozloglašenoj kapiji "Arbeit Macht Frei" (Rad će vas osloboditi) u Auschwitzu.

Maršu od tri kilometra ove godine posebno su prisustvovali italijanski predsjednik Sergio Mattarella i izraelski ministar obrazovanja Yoav Kisch.

Varšava će u srijedu 19. aprila obilježiti ustanak u Varšavskom getu, koji je izbio prije 80 godina, 19. aprila 1943. godine.

Nakon 30 godina: Logoraši Stoca posjetili prvi put bivši logor Grabovine kod Čapljine

Predsjednici Izraela i Njemačke će prisustvovati i očekuje se da će posjetiti mjesto nekadašnjeg jevrejskog okruga.

Nijemci su zatvorili do 450.000 Jevreja na područje od nešto više od tri kvadratna kilometra - od kojih je većina umrla od gladi ili bolesti unutra ili su odvedeni u logor smrti istočno od Varšave, prenosi Yahoo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak