Hitna evakuacija gradova oko najveće nuklearne elektrane u Evropi, Kremlj panično izvlači ljude

0
Radiosarajevo.ba
Hitna evakuacija gradova oko najveće nuklearne elektrane u Evropi, Kremlj panično izvlači ljude

Strah od nuklearne katastrofe raste u Ukrajini dok Vladimir Putin evakuiše gradove u blizini najveće europske nuklearne elektrane, usred brojnih upozorenja da su njegove trupe tamo postavile i eksploziv.

Moskva je evakuisala 1.680 građana, uključujući 660 djece, iz područja oko nuklearne elektrane Zaporizhzhia uoči dugoočekivane protuofanzive Kijeva.

Više od desetak gradova i sela evakuisano je u blizini prve linije fronta u južnoj Ukrajini, uključujući i grad Enerhodar, koji je dom radnika elektrane i njihovih porodica.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Stručnjaci su upozorili da postavljanjem oružja na to mjesto Rusija riskira da postrojenje bude pogođeno ukrajinskim topništvom i mogući nuklearni kolaps.

Rafael Grossi, glavni direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je: "Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš".

"Ovaj veliki nuklearni objekat mora biti zaštićen", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak