Gjenero: Populizam, teorije zavjere, dezinformacije, je li (pre)kasno za Kamalu Harris?

1
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Populizam, teorije zavjere, dezinformacije, je li (pre)kasno za Kamalu Harris?

Očekivano, a teško je reći je li prekasno, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba politolog i politički analitičar Davor Gjenero nakon što je američki predsjednik Joe Biden definitivno najavio odustajanje od drugog predsjedničkog mandata, te podržao kandidaturu svoje zamjenice Kamale Harris.

Teško je, dodao je Gjenero, predvidjeti je li li logično rješenje s kandidaturom Kamale Harris optimalno.

“Rizik predstavlja činjenica da je dinamika populizma uspostavljena, da ona pada na plodno tlo neurotskog straha relevantnog dijela bijelog američkog radništva, koje doživljava deklasifikaciju i boji se da bi zbog globalizacije i migracija moglo i dalje kliziti prema dolje na socijalnoj ljestvici. Na taj strah sjeli su mediji i društvene mreže, urotničke teorije i širenje lažnih vijesti, pa se stvara vrlo iracionalna atmosfera”, analizira Davor Gjenero.

Jelena Trivić oštro poručila Dodiku: "Sram te bilo, Milorade, izdajniče, konvertitu i bestidniče"

Ljudi obuzeti neurotskim strahom uvjereni su da bivši predsjednik Donald Trump nudi odgovore na njihove probleme, a demokrati su sami sebe gurnuli u konfuziju.

“Je li sve otišlo predaleko, a da bi bila moguća stvarno kompetitivna izborna utakmica, i to ne samo za mjesto predsjednika republike, nego i za mjesta u Zastupničkom domu i trećini Senata, vidjet ćemo vrlo brzo”, zaključuje Gjenero. 

Joe Biden, aktuelni američki predsjednik, danas je, 21. jula, objavio da se ipak neće kandidirati za drugi mandat. O ovome se proteklih dana naveliko spekuliralo, a portal Radiosarajevo.ba objavio je pismo kojim je najavio odustajanje od kandidature na američkim izborima, koji će se održati 5. novembra 2024.

Pismo možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak