Frankfurt do nedjelje mora evakuirati više od 16 hiljada ljudi

Radiosarajevo.ba
Frankfurt do nedjelje mora evakuirati više od 16 hiljada ljudi

Zbog planiranog deaktiviranja bombe koju su bacile američke zračne snage u Drugom svjetskom ratu u tijeku su pripreme za evakuaciju 16.500 stanovnika iz središta Frankfurta.

Bomba je otkrivena prije sedam dana za vrijeme građevinskih radova pored sjedišta Europske središnje banke u njemačkome financijskom centru. Deaktiviranje bombe predviđeno je za nedjelju, a evakuacijska zona proteže se na središte grada i duž rijeke Maine, javlja Hina.

Stanovnici domova i stariji građani koji žive u toj zoni premjestit će se u bolnice dan prije planirane operacije te moraju ponijeti važne osobne dokumente i lijekove.

Željeznički saobraćaj također bi mogao biti privremeno zaustavljen, a tramvaji, autobusi i metro od nedjelje ujutro će biti obustavljeni. Kao naknadu, evakuirani građani dobit će ulaznice za muzeje i poznati Palm Garden.

Frankfurtska vatrogasna služba dobro je pripremljena za operacije deaktiviranja bombi. U rujnu 2017. 65.000 stanovnika moralo je biti evakuirano da bi se uklonila britanska "blockbuster" bomba teška 1,8 tonu, javila je Hina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak