FBI razotkrio Putinove tajne operacije u Europi: 'Njemačka je najranjivija'

7
Radiosarajevo.ba
FBI razotkrio Putinove tajne operacije u Europi: 'Njemačka je najranjivija'

Rusi su identificirali Njemačku kao posebno ranjivu metu za povećanje uticaja Moskve, objavile su američke vlasti. Američka vlada u srijedu je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplijenila više od 30 internetskih domena povezanih i s kampanjom utjecaja na američke izbore.

No gomila informacija koje je FBI dostavio sudu također je otkrila još jednu bombu - rusku operaciju manipuliranja njemačkim, francuskim, talijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim utjecajnim osobama, piše Politico.

Cilj kampanje Kremlja u Europi bio je posijati podjele, diskreditirati Ameriku i potkopati potporu Ukrajini, prema nizu ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka. Dokumente je pribavio FBI te su postali dio optužnica podignutih u srijedu. Spis na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje srca i umova Europljana.

Sudar tramvaja i automobila u centru Sarajeva, nastale velike gužve

Jedan od dopisa ruske Agencije za društveni dizajn (Social Design Agency) opisuje plan ciljanja ljudi objavama i komentarima na društvenim mrežama kako bi se zaobišli filtri za botove društvenih medija.

'Naredba iz Putinova kabineta'

Agencija za društveni dizajn djeluje prema naredbama zamjenika šefa kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergeja Kirijenka, navodi se u sudskoj izjavi FBI-a.

U dokumentu stoji da je cilj kampanje 'izazvati u publici racionalne i emocionalne reakcije'. Naprimjer, implementirati stavove poput 'stvarno, zašto bismo MI trebali pomagati Ukrajini?' ili reakcije poput 'Amerikanci su smeće'.

Ruske psihološke manipulacije također se oslanjaju na takozvane doppelgänger (dvojnik) domene za širenje lažnih članaka i sadržaja koji su izgledali kao da dolaze iz zapadnih medija. Te su domene uključivale krivotvorenje sadržaja Reutersa, Der Spiegela, Bilda, Le Mondea, Le Parisiena, Welta, FAZ-a, Süddeutsche Zeitunga, Delfija i drugih, što je plaćano kriptovalutama poput bitcoina, navodi se u izjavi FBI-a.

'Njemačka posebno ranjiva na ruski utjecaj'

Ruski tim za psihološko ratovanje identificirao je Njemačku kao posebno ranjivu metu za povećanje utjecaja Moskve. 'Nijemci su ovisniji od Francuza', stoji u jednom od ruskih dokumenata, vjerojatno misleći na ekonomsku ovisnost Njemačke o ruskom plinu.

'Prvo i najvažnije, moramo diskreditirati SAD, Veliku Britaniju i NATO, a drugo, uvjeriti Nijemce da se suprotstave neučinkovitoj politici sankcija', citirao je FBI internu rusku bilješku.

Mađarska optužena da je 'ruski trojanski konj'. Agresivan odgovor Budimpešte

Još jedan dokument Agencije za društveni dizajn opisuje operaciju pod nazivom 'Poticanje međunarodnog sukoba', usmjerenu na Francusku i Njemačku, piše Tportal.

Naveden je i cilj: 'Eskalirati unutrašnje napetosti kako bi se promicali interesi Ruske Federacije, kao i utjecati na sukobe u stvarnom životu te umjetno stvoriti konfliktne situacije putem lažnih članaka, influencera, ciljanih objava i komentara na društvenim mrežama.'

Ruski dokument dodaje da je cilj bio 'destabilizirati društvenu situaciju' u Francuskoj i Njemačkoj 'širenjem dodatnih lažnih narativa'. Za to su korišteni lažne videosnimke, dokumenti i snimke telefonskih razgovora, komentari na društvenim mrežama te lažni i stvarni citati influencera, navodi se u dokumentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak