SAD tvrdi da se Rusija umiješala u njihove predsjedničke izbore: "Tajno su regrutovali osobe..."

2
Radiosarajevo.ba
SAD tvrdi da se Rusija umiješala u njihove predsjedničke izbore: "Tajno su regrutovali osobe..."
Foto: EPA - EFE / Američki izbori će se održati u novembru

Sjedinjene Države u srijedu, 4. septembra, sankcionirale su glavnu urednicu ruske državne televizijske mreže RT i još devet drugih zbog, kako je rečeno, pokušaja miješanja u predsjedničke izbore.

Američko ministarstvo finansija saopćilo je da su glavna urednica RT-a, Margarita Simonovna Simonjan i drugih devet osoba koji su činili mrežu tajno regrutovali utjecajne osobe na društvenim mrežama kako bi djelovali na američko javno mnijenje i širili proruske poruke, prenosi Hina.

FBI je zasebno tražio dopuštenje suda za zatvaranje 32 internetske domene za koje je američka vlada rekla da su uključene u napore "zlonamjernog stranog utjecaja", uključujući pokušaje podrivanja javne potpore američkoj pomoći Ukrajini u njenom ratu s Rusijom. Vijest je stigla malo prije nego što će državni advokat Merrick Garland govoriti na sastanku radne grupe za izborne prijetnje američkog ministarstva pravosuđa.

Okončana potraga: Tijelo nestalog Stefana Dašića pronađeno u kanjonu Vrbasa

Okončana potraga: Tijelo nestalog Stefana Dašića pronađeno u kanjonu Vrbasa

"Bit ćemo nemilosrdno agresivni u suprotstavljanju i ometanju pokušaja Rusije i Irana, kao i Kine ili bilo kojeg drugog stranog zlonamjernog aktera da se upliću u naše izbore i potkopaju našu demokratiju", rekao je Garland uoči sastanka o prijetnjama američkim izborima.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar. Moskva je više puta rekla da se nije miješala u izbore u SAD-u. Ministarstvo pravosuđa prethodno je upozorilo da Rusija ostaje prijetnja predsjedničkim izborima.

Rusija odbacila tvrdnje Trumpa: 'To je jedino moguće pod ovim uslovom'

Rusija odbacila tvrdnje Trumpa: 'To je jedino moguće pod ovim uslovom'

Američki dužnosnici rekli su da Rusija nije promijenila svoje preference s prethodnih američkih predsjedničkih izbora, što pokazuje da Moskva daje prednost Donaldu Trumpu.

Procjene američkih obavještajnih službi pokazale su da je Moskva pokušala pomoći Trumpu 2016. kada je pobijedio demokratkinju Hillary Clinton i 2020. kada je izgubio od demokrata Joea Bidena. Moskva je odbacila te optužbe.

Lisa Monaco, druga dužnosnica ministarstva pravosuđa, rekla je prošli mjesec da su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici usvojili sve sofisticiranije tehnike, ciljajući na specifične grupe birača i one u vrlo polariziranim saveznim državama.

Ministarstvo pravosuđa u julu je reklo da je prekinulo rusku kampanju na društvenim mrežama povezanu s RT-om koja je tajno širila prokremaljske poruke. Američka vlada također je optužila Iran za pokušaj utjecaja na predstojeće izbore putem kibernetičkih operacija protiv obje kampanje. Obavještajne agencije procijenile su pak da Kina ne planira intervenirati u predsjedničkoj utrci kako bi favorizirala jednog kandidata.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je Putin znao za rusko miješanje u američke izbore.

"On je znao za aktivnosti RT-a", rekao je John Kirby.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije