Erdogan zaprijetio ratom: Turska mora biti jaka, mogli bismo ući u Izrael

5
Radiosarajevo.ba
Erdogan zaprijetio ratom: Turska mora biti jaka, mogli bismo ući u Izrael

Prošle godine Turska je opovrgnula izravnu upletenost u azerbajdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, ali je naglasila da podupire bliskog saveznika "svim sredstvima", uključujući obuku i modernizaciju vojske.

Turska bi mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojevremeno napravila u Libiji i u Nagorno Karabahu, izjavio je u nedjelju predsjednik Tayyip Erdogan ."Moramo biti vrlo jaki kako Izrael (u) Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi (...)", rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru, hvaleći rezultate industrije oružja.

"Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima", izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija. Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na upit o pojedinostima njegove izjave.

Potpisan ugovor o sanaciji objekata socijalno ugroženih osoba u Starom Gradu

Izrael je nije odmah komentirao.  Godine 2020. Ankara je u Libiju poslala vojnike i vojnu opremu kako bi podržala Libijsku vladu nacionalnog jedinstva i njenog lidera Abdulhamida al-Dbeibaha.

Prošle godine Turska je opovrgnula izravnu upletenost u azerbajdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, ali je naglasila da podupire bliskog saveznika "svim sredstvima", uključujući obuku i modernizaciju vojske, piše Reuters.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak