Dječak iz Engleske koji je nestao prije 6 godina pronađen u Francuskoj: 'Želim samo da čujem baku'

0
Radiosarajevo.ba
Dječak iz Engleske koji je nestao prije 6 godina pronađen u Francuskoj: 'Želim samo da čujem baku'

Britanac Alex Batty nestao je u dobi od 11 godina nakon što je s majkom i djedom otišao na odmor u Španiju. Baka mu je bila zakonski skrbnik i dječak je trebao doletjeti kući 8. oktobra 2017. godine. Međutim to se nije dogodilo.

S majkom Melanie Batty, koja nije imala roditeljsko skrbništvo nad Alexom, i njenim ocem Davidom Battyjem, dječak je 30. septembra 2017. otputovao u vilu u područje blizu Marbelle.

Kad se nisu vratili u Veliku Britaniju policija je pokrenula opsežne istrage zajedno sa španskim vlastima, ali otkrili nisu ništa.

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije Eurosonga: Ova se poruka pojavila na ekranima

Njegova baka Susan Caruana razgovarala je s britanskim medijima svih ovih godina, stalno je ponavljala kako obožava svog unuka, a kako su godine prolazile izjavljivala je da se boji kako ga više nikada neće vidjeti.

"Samo se nadam da će ovaj apel pomoći da ga pronađemo", govorila je i ponavljala kako bez njega, njen život nema smisla. Za BBC je 2018. rekla kako vjeruje da su Alexova majka Melanie i djed David odveli dječaka da živi s duhovnom zajednicom u Maroku. Ispričala je da oni traže alternativni način života i da ne žele da Alex ide u školu.

Sada, nakon punih šest godina, vijesti iz Francuske govore da je 17-godišnji Alex pronađen živ i zdrav, te da je njegov identitet potvrdio javni tužitelj Toulousea.  

BBC je izvijestio kako je dostavljač u Francuskoj uočio dječaka kako hoda cestom u podnožju Pireneja, noseći ruksak i skejtbord i, sažalivši se nad njim, pokupio ga je i ukrcao u vozilo. Vozač je s Alexom proveo tri sata zajedno u vožnji kamionom, a dječak mu je ispričao svoju priču.

Rekao je da je živio u nekoj vrsti 'mobilne' komune. Nije bio pod nikakvom prisilom, ali je rekao da je svoju majku smatrao pomalo čudnom i da je odlučio da ne želi takav život, te da želi ići svojim putem.

[twitter]https://twitter.com/BBCNews/status/1735315996905243135[/twitter]

Tinejdžer je danima hodao kroz brda. Pitao je vozača može li posuditi njegov telefon i poslao poruku preko Facebooka svojoj baki, rekavši joj da je dobro i da je želi vidjeti. 

Alex, njegova majka i djed posljednjih su sedmica živjeli između Ariege i Audea u južnoj Francuskoj u šatorima i karavanama razapetim u divljini, izvijestio je list La Depeche. Područje u podnožju Pireneja poznato je po tome što privlači ljude koji su u potrazi za alternativnim načinom života

O dječaku se trenutno brine francuska socijalna služba. Britanska policija je kontaktirana preko ambasade u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak