Crveni polumjesec obustavlja operacije u regijama gdje je prisutna izraelska vojska

0
Radiosarajevo.ba
Crveni polumjesec obustavlja operacije u regijama gdje je prisutna izraelska vojska

Palestinsko Društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) saopćilo je da je obustavilo "koordinalne medicinske misije" u Gazi na 48 sati jer ne može osigurati svoje timove, kao ni povrijeđene i bolesne. Naveli su da više neće raditi na područjima gdje je prisutna izraelska vojska, piše CNN.

Crveni polumjesec je optužio Izrael zbog nepoštovanja procedura i mehanizama koordinacije koji su dogovoreni sa Ujedinjenim nacijama.

Usprkos prethodnoj koordinaciji s izraelskom vojskom, iz PRCS-a su objavili da vojnici loše tretiraju njihovo osoblje i pacijente. Prekjučer su saopćili da su izraelske snage zadržale konvoj kojim su evakuirani hitni pacijenti iz bolnice Han Junis u Rafahu. Konvoj je navodno bio zadržan preko sedam sati.

Podrška do neba: Navijači stvaraju nevjerojatnu atmosferu na revanšu Zmajeva

Iz PRCS-a su napisali da se ovo dogodilo usprkos tome što su okupacijske snage znale kojom će rutom konvoj ići, kao i identitet osoblja koje će biti uz pacijente. Naveli su da im je potrebna treća strana kako bi mogli koordinirati sigurnosne dozvole za ulazak u područje gdje je IDF. To obično rade s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Svjetskom zdravstvenom organizacijom ili UN-ovim uredom za koordinaciju humanitarnih poslova.

Izrael nastavio žestoko bombardovati Gazu, UN tvrdi da je na sjeveru 'potpuni haos'

Prošle sedmice konvoji s hranom ponovno su pokrenuti, ali su neke kamione presreli pljačkaši, zbog čega je Svjetski program za hranu (WFP) ponovno obustavio pošiljke pomoći. Iz WFP-a su poručili da će pokušati nastaviti s pošiljkama čim budu mogli te da je Gazi potrebno veliko proširenje humanitarne pomoći kako bi se spriječila katastrofa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak