CNN otkriva: Obama i Pelosi, najbolji Bidenovi prijatelji sumnjaju da on može pobijediti Trumpa

2
Radiosarajevo.ba
CNN otkriva: Obama i Pelosi, najbolji Bidenovi prijatelji sumnjaju da on može pobijediti Trumpa

Barack Obama i Nancy Pelosi privatno su razgovarali o Joeu Bidenu i budućnosti njegove kampanje u 2024. godini. I bivši predsjednik i bivša glasnogovornica izrazili su zabrinutost zbog toga što misle da je predsjedniku postalo teže pobijediti Donalda Trumpa. Nijedan nije sasvim siguran šta da radi.

CNN je razgovarao s više od deset članova Kongresa, operativaca i više ljudi u kontaktu i s Obamom i Pelosi, od kojih mnogi kažu da je kraj Bidenove kandidature jasan i da je u ovom trenutku samo pitanje kako će se odigrati, čak i nakon konferencije za novinare u četvrtak uveče.

A ako ta dvojica misle drugačije, kaže nekoliko vodećih demokrata, to moraju jasno reći što je prije moguće, prije nego što se napravi još veća šteta manje od četiri mjeseca prije izbora.

Želite biti vojnik Oružanih snaga BiH? Ministarstvo prima čak 400 kandidata u profesionalnu službu

Mnoge Pelosijeve kolege se nadaju da će ona moći okončati previranja koja su zahvatila demokrate u posljednje dvije sedmice. A dobrom dijelu njih taj kraj može doći ako i kada ona kaže Bidenu da mora odustati.

Pelosi je razgovarala s Bidenom od debate, ali u vremenu nakon toga, demokrata iz Kalifornije je jasno stavila do znanja da ne vidi Bidenovu odluku da ostane u utrci kao konačnu. Ali ona je, preko pomoćnika, odbila dalje komentarisati.

Novi gaf Bidena na konferenciji sa Zelenskim: Dame i gospodo, predsjednik Putin!

Obamina odluka da dvije sedmice ne daje nikakav javni komentar ostavila je brojne vodeće demokrate da se osjećaju kao da ih je ostavio da mlataraju držeći se istog stava koji je u velikoj mjeri definisao njegovo postpredsjedništvo.

Nakon debate, objavio je na X: "Dešavaju se loše debatne noći. Vjerujte mi, znam", ponovio je to mišljenje na prikupljanju sredstava u New Yorku za demokrate u Predstavničkom domu noć nakon Bajdenovog nastupa. Bivši predsjednik nije čak ni planirao dati bilo kakvu javnu izjavu, ali su Biden i Obamovi saradnici koordinirali kako bi objavili tu objavu na način koji odražava stavove Bidenove kampanje da je i Obamina prva debata o reizboru 2012. prošla loše i da nije ne završava svoju kampanju.

Ali Obamin sve dublji skepticizam u pogledu sposobnosti njegovog prijatelja da dobije reizbor jedna je od najgore čuvanih tajni u Washingtonu.

George Clooney "bez dlake na jeziku": 'Joe Biden mora da se povuče'

"Oni (Obama i Pelosi) gledaju i čekaju da predsjednik Biden sam donese odluku", rekao je za CNN jedan dugogodišnji demokrata blizak svima njima, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi izbjegao da ga se smatra nepoštovanjem prema Bidenu.

Iako ne osporava da su Pelosi i Obama govorili o Bidenu, glasnogovornik Pelosi je rekao za CNN nakon što je ovaj članak prvi put objavljen: "Ne postoji član Kongresa koji bi imao saznanja o bilo kakvom razgovoru koji bi predsjednica Pelosi vodila s predsjednikom Obamom. Svako ko kaže da to radi ne govori istinu."

Dok su demokrate u Predstavničkom domu napustile svoj privatni sastanak poslaničke grupe u utorak ujutro, mnogi su smatrali da bi najgore moglo biti gotovo za predsjednika. Većina anti-Bidenovih primjedbi na sastanku došla je od članova koji su ga već pozvali da ode.

Joe Biden predložio novog ambasadora u BiH: Ko je Douglas D. Jones?

Zatim je Pelosi u srijedu ujutro otišla na MSNBC-jevu emisiju "Morning Joe" na dugo zakazani nastup i iskoristila je to što je bila u emisiji koju predsjednik, kako se zna, gleda, da baci veliku sumnju na njegovu kandidaturu. Privatno, govorila je kolegama da odustanu od kritike Bidena dok su lideri NATO-a u gradu. Ali još više demokrata shvatilo je njene komentare kao otvorenu dozvolu da izdaju svoje izjave u kojima pozivaju Bidena da se povuče.

Pelosi poznaje Bidena decenijama. Starija je od njega tri godine. Ona je bila jedan od njegovih najotpornijih branilaca, uključujući i tokom predizbornih izbora 2020. godine. Završila je kao glasnogovornica i nema šta da izgubi.

"Mislim da će se u ovom trenutku, ako Biden završi s ostavkom na mjesto kandidata, ona pokazati da je najvažniji demokratski lider", rekao je jedan od demokrata u Predstavničkom domu. "Ona je u ovakvoj situaciji, posebno generacijski, koja ima kredibilitet da odmjeri nešto što je tako osjetljivo i važno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak