Joe Biden predložio novog ambasadora u BiH: Ko je Douglas D. Jones?

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden predložio novog ambasadora u BiH: Ko je Douglas D. Jones?
Foto: Printscreen / Douglas D. Jones

Predsjednik Joe Biden objavio je svoj prijedlog za novog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Radi se o Douglasu Jonesu, sudeći prema njegovoj zvaničnoj biografiji, diplomati sa bogatim iskustvom širom svijeta, te u misijama pri NATO-u, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, imao je raniji angažman i u Sarajevu.

Douglas D. Jones preuzeo je svoje odgovornosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući NATO, OSCE i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Nordijske i baltičke zemlje, kao i Arctic Security.

Tatjana Dragović prijavila policiji bivšeg supruga: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

Tatjana Dragović prijavila policiji bivšeg supruga: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

Nedavno je gospodin Jones služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine.

Radio je još dva zadatka kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Njegovi prethodni domaći zadaci uključuju direktora Ureda za očuvanje mira, sankcija i kontraterorizam u Birou za poslove međunarodnih organizacija pri State Departmentu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije u Ujedinjene nacije u New Yorku.

U inostranstvu je također služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu, Afganistan, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu.

Gospodin Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge. Strani jezici su mu hebrejski i srpsko-hrvatski", stoji u Jonesovoj zvaničnoj biografiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije