Murphy: SAD će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji poriču genocid

Radiosarajevo.ba
Murphy: SAD će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji poriču genocid
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Michael Murphy je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, a njihovu objavu na platformi X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti: 

"Danas mi je ponovo čast pridružiti se građanima BiH i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Ove godine, 29 godina od genocida u Srebrenici, možemo osjetiti određenu mjeru utjehe što se globalna zajednica udružila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kako bi ovaj dan, 11. jula, proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. Nadamo se da će ova globalna solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama donijeti mir svima koji tuguju za strašnim gubitkom koji se ovdje dogodio.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji nastavljaju poricati genocid u Srebrenici.

Također ćemo nastaviti podsjećati vlasti u BiH na svim nivoima na njihovu institucionalnu odgovornost za priznavanje istine o genocidu koji se dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, odavati počasti žrtvama, tragati za nestalima i raditi na tome da počinitelji genocida odgovaraju za svoje zločine", saopštili su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u srijedu malo prije podne, 10. jula, posjetio je Memorijalni centar Srebrenica, gdje je polaganjem vijenca i minutom šutnje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici.

Sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Portal Radiosarajevo.ba donosi spisak sa imenima žrtava koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari:

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na 781 godinu i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Navedena sudska vijeća su prihvatila da je u julu 1995. godine ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i njene okoline, kao i da je veliki broj žena, djece i starijih osoba prisilno preseljen. Žrtve su nakon egzekucija bile pokopane u primarnim grobnicama, a kasnije su iskopane i ponovo pokopane u sekundarnim grobnicama tokom septembra i oktobra 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije