Borrell o članstvu Turske u EU: Ne možemo nastaviti...ovako, oni sve više idu drugim smjerom

2
Anadolija
Borrell o članstvu Turske u EU: Ne možemo nastaviti...ovako, oni sve više idu drugim smjerom

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u petak da će budući čelnici bloka morati odlučiti o zahtjevu Turske za članstvo, budući da sadašnji zastoj više nije održiv.

"Čelnici Vijeća EU-a morat će reći kakav odnos želimo imati s Turskom", rekao je Josep Borrell na konferenciji o europskim poslovima u Firenci, koju je organizirao Europski univerzitetski institut.

Rekao je kako Turska smatra da Unija više nije zainteresirana za njeno članstvo nakon godina u kojima je proces pristupanja zastao.

Nesreća na putu u BiH: Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

"To je ono što oni vjeruju", rekao je: "I traže odluku na našoj strani.”

"Ne možemo nastaviti... ovako, jer Turska sve više i više ide drugim smjerom koji nije u skladu s našim vrijednostima", rekao je Borrell.

Erdogan podsjetio na upozorenje Alije Izetbegovića: 'Pamtimo njegove riječi o Srebrenici'

Podsjetimo, Turska je dobila status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u u decembru 1999. EU i Turska započeli su pregovore o pristupanju u oktobru 2005. godine.

"Ali, nakon kontinuiranog nazadovanja Turske u pogledu demokracije, vladavine prava i temeljnih prava, ti su pregovori zaustavljeni od juna 2018", navodi se na stranici Europskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak