Bivši vojni snajperista uzburkao duhove: "Čim sam vidio fotografiju iz zraka, sve mi je bilo jasno"

2
Radiosarajevo.ba

Dallas Alexander veteran je koji je proveo 14 godina u snajperskom timu kanadske vojske, koji je bio zadužen za zaštitu svjetskih čelnika, uključujući i kanadskog premijera.

Bivši član elitne jedinice JTF2, koji je danas ambiciozni pjevač country glazbe, tvrdi da je osoba koja je pucala na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "imala pomoć" tokom pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika.

Alexander sugerira da je 20-godišnjak koji je pucao na skupu mogao imati pomoć iznutra.

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

"Jako sam dobro upoznat s ovakvim stvarima i znam kako bi to trebalo izgledati, a ono što se jučer desilo, uopće ne sumnjam da je napadač imao pomoć unutar agencije, organizacije ili pak vlade", rekao je u videu koji je objavio na svojim profilima na Instagramu i X-u.

Istraga još uvijek traje te se vjeruje da je napadač Thomas Matthew Crooks djelovao sam. Kako prenose strani mediji, Crooks je legao na krov zgrade koji se nalazi oko 118 metara dalje od mjesta na kojemu je Trump držao svoj govor te zapucao prema pozornici. Alexander ipak tvrdi da nije trebao biti u mogućnosti prići tako blizu.

"Čim sam vidio onu fotografiju iz zraka onoga što su rekli da se dogodilo, odmah mi to nije imalo smisla. Ne možete, usred bijela dana, doći na krov zgrade koja se nalazi samo nekoliko stotina metara dalje od predsjednika. Ne možete doći u tu poziciju s oružjem dok predsjednik drži govor. To se jednostavno ne može dogoditi. Čak ni ne morate biti snajperist da bi vam to bilo jasno. Ti krovovi su najočitija mjesta na cijelome svijetu. Čak i učenici sedmog razreda znaju, kad ih pitaju što treba učiniti za osiguravanje sigurnosti neke osobe, da prvo treba pogledati krovove oko mjesta na kojem se osoba nalazi i koji su u dometu oružja", rekao je Alexander.

"Dakle, nešto se desilo, ali ja ne upirem prstom ni u koga. Previše je očito da je ovaj tip imao pomoć sa strane da bi se mogao naći u tom trenutku na tome mjestu. Ili je neko zažmirio ili je to bilo strateški isplanirano. Moralo je biti isplanirano do određene razine, jer takvi događaji, takva sigurnost, to nije mala stvar, a ovo je vrlo očito mjesto", zaključuje.

Zaključio je da mu je "jako čudno da neko, ko je dovoljno dobar da se toliko približi meti koju je najteže uhoditi na cijelome svijetu, na kraju promaši tu metu."

"Ako već imate vještine da dođete tako blizu i izbjegnete svo to osiguranje, sve slojeve sigurnosti koje okružuju tako važnu osobu, onda biste trebali imati vještinu da pogodite iz prve. Ovo jednostavno nema smisla", objašnjava Alexander.

Metak koji je očito bio namijenjen Trumpu projurio mu je pored desnog obraza i pogodio mu uho, a Alexander je uvjeren da je napadač imao pomoć i to je ono što ga najviše zabrinjava.

Alexander je bio član snajperske jedinice JTF 2, koja je izvela rekordni hitac u maju 2017. godine koristeći McMillan TAC-50. Metak je prešao 3,5 kilometra, jureći zrakom gotovo 10 sekundi, prije nego što je pogodio i ubio teroristu islamske države dok je izlazio iz zgrade i kretao se prema automobilu.

Bivši agent tajne službe Joseph LaSorsa za Daily Mail je izjavio da će se morati povećati zaštita bivših predsjednika SAD-a te da će Donald Trump od sada imati gotovo identičnu zaštitu kao i aktualni predsjednik Joe Biden.

Republikanci u Zastupničkom domu planiraju dovesti šeficu tajne službe Kimberly Cheatle na, kako su najavili, žestoko ispitivanje 22. jula, i zatražiti odgovore, piše Jutarnji List.

Sve zanimljive informacije o atentatu na Donalda Trumpa čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak