Bivši komunistički aerodrom na Balkanu postaje najveća NATO baza u Europi s nuklearnim bombarderima

2
Radiosarajevo.ba
Bivši komunistički aerodrom na Balkanu postaje najveća NATO baza u Europi s nuklearnim bombarderima

Rumunjska zračna baza Mihail Kogalniceanu (MK) trenutno prolazi kroz opsežnu transformaciju kako bi postala najveća NATO vojna baza u Europi.

Radovi uključuju prekopavanje terena i izlijevanje cementa za temelje u blizini sela na istoku zemlje, samo 97 kilometara od granice s Ukrajinom. Ovaj projekt, koji je planiran desetljećima, postao je ključan s obzirom na recentne napetosti u regiji, piše britanski The Times.

Rusija je osudila proširenje baze kao nečuvenu agresiju NATO-a. Ruski senator Andrej Klimov upozorio je da bi baza mogla postati meta ruskih osvetničkih napada zbog svoje blizine granici. S druge strane, Rumunjska nastoji ojačati svoju odbranu kao odgovor na ruske prijetnje, koje su uključivale napade dronovima i projektilima na ukrajinske luke, a krhotine tih letjelica pronađene su i na rumunjskom teritoriju.

ASA Bolnica i Udruženje Pomozi.ba potpisali Ugovor o saradnji

Ben Hodges, umirovljeni američki general koji je podržao projekt baze, izjavio je za The Times da je proaktivni pristup sada opravdan. Prema njegovim riječima, zemlje koje su bile pod ruskim utjecajem razumiju prijetnje i žele pokazati da im Rusija neće diktirati šta smiju ili ne smiju raditi.

NATO je nedavno pojačao patrole borbenih aviona duž granice, a dolazak američkih B-52 bombardera u Rumunjsku prošlog mjeseca dodatno naglašava značaj ove baze. Tokom Hladnog rata, SAD je koristio baze u Zapadnoj Njemačkoj za nadzor Sovjetskog Saveza, a zračna baza MK u Rumunjskoj sada je postala ključna za nadzor zračnog prostora nad Crnim morem.

Bliski istok vrije: Čak šest država uputilo hitan apel svojim državljanima

Rumunjska je uložila 2,4 milijarde eura u širenje baze, koja će moći primiti 10 hiljada vojnika i američke bombardere s nuklearnim oružjem. Uz to, Rumunjska je nabavila tri eskadrile F-16 i planira kupnju 32 F-35 Lightninga ove jeseni.

Ovaj razvoj događaja pokazuje pomak NATO-a prema istoku, dok zemlje poput Poljske i baltičkih država povećavaju svoju potrošnju na odbranu. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis nedavno je pokušao postati glavni tajnik NATO-a, naglašavajući ambicije regije u jačanju odbrambenih kapaciteta.

U Ukrajini, predsjednik Volodimir Zelenski najavio je dolazak F-16 borbenih aviona, koji bi trebali pomoći u zaštiti kritične infrastrukture od napada. Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov smatra da F-16 nisu "čarobna pilula" koja će zaustaviti rusko napredovanje.

Transformacija zračne baze MK označava važan korak u jačanju NATO prisutnosti u istočnoj Europi i povećanju sigurnosti u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak