SAD primoran napustiti zemlju ključnu za borbu protiv terorizma: 'To je kao požar pete kategorije'

2
Radiosarajevo.ba
SAD primoran napustiti zemlju ključnu za borbu protiv terorizma: 'To je kao požar pete kategorije'
Foto: X.com / SAD u potpunosti napustio Niger

Američka vojska bila je primorana napustiti svoju prostranu bazu u sjevernoj pustinji Nigera ove sedmice, što predstavlja još jedan vanjskopolitički neuspjeh za administraciju Bidena i Harris.

SAD već mjesecima pokušava stabilizovati zemlju nakon što je vojna hunta prošle godine zbacila demokratski izabranu vladu.

Povlačenje narušava američke protuterorističke napore i sigurnosnu politiku u politički nestabilnoj regiji Sahel u Africi, koja se proteže preko sjevernog centralnog dijela kontinenta i uključuje Senegal, Gambiju, Gvineju-Bisao, Gvineju, Mali, Burkinu Faso, Niger, Nigeriju, Čad, Kamerun, Centralnoafričku Republiku, Sudan i Eritreju.

Edin Džeko i Rade Krunić poraženi u Francuskoj: Lille slavio protiv Fenerbahcea

Edin Džeko i Rade Krunić poraženi u Francuskoj: Lille slavio protiv Fenerbahcea

Ova regija je jedna od najopasnijih na svijetu i predstavlja žarište za više velikih islamskih terorističkih grupa — uključujući ISIS, Al-Kaidu i druge — a prijetnja raste, kao i utjecaj i prisutnost Rusije u regiji.

"Sigurnost regije je ozbiljna briga," rekao je general major Kenneth Ekman iz američkog ratne avijacije, koji vodi povlačenje SAD-a iz Nigera, za Washington Post. "Prijetnja je postala gora — proširila se i postala akutnija... Iz perspektive SAD-a, naš pristup je smanjen, iako naši ciljevi nisu promijenjeni."

Navodno je SAD uspio ukloniti mnogo svoje opreme iz baze, uključujući dronove koje su koristile specijalne snage za ciljanje terorista, generatore i drugu osjetljivu opremu. Međutim, administracija Bidena i Harris navodno je ostavila "desetine vozila."

Više sigurnosnih stručnjaka koji su razgovarali s novinama rekli su da je kapitulacija regije neprijateljskim snagama od strane administracije Bidena i Harris nacionalna sigurnosna katastrofa koja bi mogla destabilizovati cijelu regiju.

Daniel Eizenga, istraživač fokusiran na Sahel pri Afričkom centru za strateške studije, rekao je da su se teroristički napadi brzo povećali duž afričkih obalnih zemalja.

"To je kao požar pete kategorije za zapadnu obalu Afrike, sa svim crvenim svjetlima koja trepere," rekao je Eizenga. "Sigurnosna prijetnja je stigla."

Situacija u Nigeru dio je obrasca u regiji gdje zemlje prekidaju veze sa zapadnim nacijama i formiraju saveze s Rusijom, čije kriminalne paravojne snage povećavaju svoje prisustvo posljednjih godina.

Rusija sada pruža zemlji vojne resurse i osoblje, a izuzetno siromašna zemlja razmatra mogućnost davanja "Iranu dogovor o svojim rezervama urana". Zemlja je također ojačala ekonomske veze s Kinom posljednjih godina, a nakon što je Biden bio primoran napustiti zemlju, Kina bi mogla ponovo povećati svoje prisustvo, pretpostavlja Daily Wire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije