Bitka kod Kurska: Prijeti li nam nuklearna katastrofa?

1
Radiosarajevo.ba
Bitka kod Kurska: Prijeti li nam nuklearna katastrofa?

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je u petak na oprez zbog bitke u blizini ruske nuklearne elektrane u Kursku, regiji u kojoj su ukrajinske snage pokrenule veliku ofanzivu prije tri dana.

"Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegla nuklearna nesreća koja bi mogla imati ozbiljne posljedice radijacije", rekao je u priopćenju glavni direktor ovog UN-ova tijela, Rafael Grossi.

Dodaje da je "osobno u kontaktu s nadležnim tijelima dviju država" i da će "nastaviti informisati međunarodnu zajednicu" o situaciji.

Godina dana od femicida u Gradačcu u kojem je ubijeno troje ljudi: Sjećanje na Nizamu Hećimović

Sve "funkcionira normalno", uz uobičajenu razinu radijacije, tvrdi glasnogovorništvo elektrane, a prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

Ukrajinske snage od utorka provode plan iznenadnog napada na pograničnu regiju Kursk.

Putin šalje tenkove, Ukrajinci prodrli u Belgorod? Ruski vojni blogeri bijesni

Na to je područje ušlo više od hiljadu ukrajinskih vojnika uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila, priopćio je Glavni štab ruske vojske, koji je potom poslao tenkove i topove.

Od početka rata u Ukrajini IAEA redovito upozorava na opasnost od nuklearne nesreće, posebno u elektrani Zaporožja u južnoj Ukrajini, najvećoj elektrani u Europi.

Okupirale su je ruske snage u martu 2022. godine, nalazi se kod grada Energodara smještenog uz Dnjepar, rijeku koja djeluje kao prirodna linija između dviju zaraćenih strana.

Trenutačno u obustavi rada, više je puta bila meta napada, za šta se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak