Biden okuplja tim za nacionalnu sigurnost povodom eskalacije napetosti na Bliskom istoku

1
Anadolija
Biden okuplja tim za nacionalnu sigurnost povodom eskalacije napetosti na Bliskom istoku

Američki predsjednik Joe Biden će okupiti svoj tim za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja na Bliskom istoku.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da će se sastanak iza zatvorenih vrata održati u "Situation Room", gdje se sastanci održavaju za "posebne prilike".

U saopćenju je navedeno da će Biden danas okupiti sigurnosni tim i prisustvovati nacionalnom sastanku na kojem će se raspravljati o najnovijim događanjima na Bliskom istoku nakon ubistva Fuada Sukura, jednog od viših komandanta pokreta Hezbollah, i Ismaila Haniyeha, šefa političkog ureda Hamasa, i mogućeg osvetničkog napada na Izrael.

U Federaciji BiH na snazi novi obračun osnovice za boračke naknade - evo za koliko će biti uvećane

Govoreći u emisiji Face the Nation emitiranoj na televiziji CBS, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonathan Finer rekao je da SAD namjerava smanjiti napetosti u regiji potezima poput slanja dodatnih ratnih aviona i brodova na Bliski istok.

"Pokušavamo spriječiti da se sukob u Gazi prelije i proširi na druga mjesta. To je naš strateški cilj", rekao je Finer.

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) najavilo je da će poslati dodatne ratne avione i brodove u regiju kako bi povećali svoju podršku sigurnosti Izraela pred "prijetnjama koje dolaze iz Irana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak