Izraelski pregovarački tim napustio Egipat: Ne slažu se sa politikom Benjamina Netanyahua

2
AA
Izraelski pregovarački tim napustio Egipat: Ne slažu se sa politikom Benjamina Netanyahua
FOTO: EPA / Benjamin Netanyahu

Izraelski pregovarački tim napustio je Kairo i vratio se u Tel Aviv ubrzo nakon što je stigao u subotu kako bi nastavio razgovore o sporazumu o razmjeni talaca s palestinskim grupama.

Delegacija, koju su činili šef obavještajne agencije Mossad David Barnea, šef sigurnosne agencije Shin Bet Ronen Bar i vladin koordinator operacija na palestinskim teritorijama Ghassan Alian vratili su se u Tel Aviv zbog neslaganja s premijerom Benjaminom Netanyahuom, objavio je list "Yedioth Ahronoth".

Iz Netanyahuovog ureda još se nisu oglasili o ovom pitanju.

Održani 10. po redu skokovi na Bentbaši: Učesnici oduševili brojnu publiku

Održani 10. po redu skokovi na Bentbaši: Učesnici oduševili brojnu publiku

"Odlazak izraelske delegacije u Kairo rezultat je snažnog američkog pritiska na Izrael i Egipat posljednjih dana da nastave pregovore o sporazumu o taocima uprkos atentatu na šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha, objavila je izraelska novinska stranica Walla, pozivajući se na neimenovane izvore.

Tenzije u regionu su dodatno eskalirale nakon što je politički šef Hamasa Haniyeh ubijen u srijedu u Teheranu. Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio ni negirao svoju umiješanost.

Atentat je uslijedio dan nakon što je komandant Hezbollaha Fouad Shukr ubijen u izraelskom zračnom napadu u južnom predgrađu Bejruta.

Povećan je strah od potpunog rata između Izraela i Hezbollaha nakon razmjene prekograničnih napada između dvije strane.

Eskalacija je nastala u pozadini smrtonosnih izraelskih napada na Gazu u kojima je ubijeno više od 39.500 ljudi od oktobra prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije