Benjamin Netanyahu planira muslimanima ograničiti pristup džamiji Al-Aksa tokom ramazana

14
Fena
Benjamin Netanyahu planira muslimanima ograničiti pristup džamiji Al-Aksa tokom ramazana

Izrael će ograničiti pristup muslimanskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama, saopćio je u ponedjeljak, 19. februara, ured premijera Benjamina Netanyahua.

Grupa Hamas, glavni izraelski neprijatelj u ratu u Gazi, osudila je predložena ograničenja i pozvala Palestince da se mobiliziraju protiv njih.

Al-Aksa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jerusalemskom starom gradu na mjestu na kojem se i Jevreji mole Bogu jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Pravila o pristupu Al-Aksi čest su izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 11. marta.

Na pitanje o mogućnosti blokiranja pristupa muslimanima Al-Aksi, Netanyahuov ured je odgovorio da je "premijer donio uravnoteženu odluku da dopusti slobodu vjerskih obreda u sigurnosnim potrebama koje su odredile sigurnosne službe".

Gdje bi ljudi Gaze trebali da bježe?

Ministar javne sigurnosti Itamar Ben Gvir, krajnje desni koalicijski partner u Netanyahuovoj vladi, rekao je da će "oni koji mrze Izrael iskoristiti ramazan da iskažu podršku liderima Hamasa i pozovu na nasilje".

"Ulazak desetina hiljada mrzitelja Izraela na proslavu na Brdu hrama sigurnosna je prijetnja Izraelu", rekao je Ben Gvir.

Jeziva prijetnja Izraelaca za napad na Rafah: Spominju i ramazan

Hamas je predložena ograničenja nazvao "nastavkom cionističkog kriminala i vjerskog ratovanja koje vodi ekstremistička skupina doseljenika u terorističkoj okupacijskoj vladi protiv našeg palestinskog naroda."

Hamas je pozvao Palestince u Izraelu, Jerusalemu i okupiranoj Zapadnoj obali da "odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobiliziraju se kako bi čvrsto i nepokolebljivo stajali u džamiji Al-Aksa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak