Anthony Blinken u Bliskoistočnoj turneji: Poznat uzrok dolaska, kao i zemlje koje će posjetiti

1
AA
Anthony Blinken u Bliskoistočnoj turneji: Poznat uzrok dolaska, kao i zemlje koje će posjetiti

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Izrael u nedjelju navečer kako bi razgovarao o primirju u Pojasu Gaze i dogovoru o razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Šef američke diplomatije bi se u ponedjeljak trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Isaacom Herzogom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom, objavio je izraelski dnevnik "Yedioth Ahronoth".

Očekuje se da će Blinken posjetiti i Egipat u utorak u sklopu svoje trenutne turneje.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, hitno prevezen na KCUS

Pregovori o prekidu vatre u glavnom gradu Katara, Dohi, završeni su u petak predstavljanjem "prijedloga koji sužava jaz" između Izraela i Hamasa koji je u skladu s principima koje je postavio američki predsjednik Joe Biden 31. maja.

Biden je u maju rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Mjesecima, SAD, Katar i Egipat pokušavaju postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmjenu zarobljenika i prekid vatre, te omogućili da humanitarna pomoć uđe u Gazu.

Ali posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanyahuovog odbijanja da ispuni Hamasove zahtjeve.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Ubijeno je skoro 40.100 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Više od deset mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak