Nakon atentata na Ismaila Haniyeha: Hamas izabrao svog novog lidera

5
Radiosarajevo.ba
Nakon atentata na Ismaila Haniyeha: Hamas izabrao svog novog lidera
Foto: EPA-EFE / Yahya Sinwar

Hamas kaže da je u utorak, 6. augusta izabrao Yahya Sinwara, svog najvišeg zvaničnika u Gazi, za novog vođu svog političkog biroa.

Yahya Sinwar, rođen 29. oktobra 1962., izbjeglički kamp Khan Younis, pojas Gaze je vođa Hamasa u Pojasu Gaze i rani arhitekta Hamasovog naoružanog krila.

Sinwar je proveo veliki dio svog odraslog života - preko 22 godine - u izraelskim zatvorima, od 1988. do 2011. godine. Pozicionirao se kao vođa među zatvorenicima, pregovarajući u njihovo ime s zatvorskim vlastima i provodeći disciplinu među zatvorenicima.

Otoka u novom ruhu: Pogledajte kako izgleda renovirani stadion Olimpika

Otoka u novom ruhu: Pogledajte kako izgleda renovirani stadion Olimpika

Kada se Sinwar vratio u Gazu, odmah je prihvaćen kao vođa. Mnogo toga imalo je veze s njegovim prestižem kao osnivača Hamasa koji je žrtvovao toliko godina svog života u izraelskim zatvorima.

Odluka da Yahya Sinwar bude imenovan za nođu političkog biroa Hamasa uslijedila je nakon atentata na Ismaila Haniyeha u Teheranu 31. jula, saopćila je grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije