52. dan invazije: Rusi tvrde da su urbana područja Mariupolja "očišćena"

1
Radiosarajevo.ba
52. dan invazije: Rusi tvrde da su urbana područja Mariupolja "očišćena"

Danas je 52. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su najvažnije vijesti dana:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je u sukobu ubijeno 2.500 do 3.000 ukrajinskih vojnika, a oko 10.000 je ranjeno. Poređenja radi, procjenjuje se da je ubijeno od 19.000 do 20.000 ruskih vojnika, rekao je on za CNN u intervjuu.

 Američki mediji izvijestili su da su visoki odbrambeni dužnosnici potvrdili da je ruski ratni brod Moskva uništen ukrajinskim raketnim napadom.

 Kapetan ruskog ratnog broda Moskva poginuo je tokom napada koji je potopio brod, tvrdi Ukrajina. Anton Geraščenko, savjetnik kijevskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je Anton Kuprin poginuo tokom eksplozije i požara na brodu.

Spektakl u Rijadu:Usyk tijesno pobijedio Furyja u fantastičnom meču

 Ukrajina se sada priprema za osvetničke napade za potapanje Moskve. Zapadne obavještajne službe potvrđuju ukrajinski izvještaj da su dvije njihove rakete potopile ratni brod, iako je Rusija dala alternativno objašnjenje. Ruski napadi ciljali su tvornicu u blizini Kijeva u kojoj se proizvode ukrajinski projektili kojima je potopljen glavni brod.

 Prema izvještajima, ukrajinski premijer Denis Šmihal i najviši financijski dužnosnici posjetit će Washington sljedeće sedmice. Očekuje se da će delegacija, uključujući ministra financija Serhiya Marchenkoa i guvernera središnje banke Kirila Ševčenka, imati bilateralne sastanke s financijskim dužnosnicima iz zemalja Grupe sedam i drugih, te će sudjelovati na okruglom stolu o ukrajinskom sukobu koji je organizirala Svjetska banka. 

 Njemačka vlada kaže da planira izdati više od milijardu eura vojne pomoći Ukrajini.

 Više od 900 tijela civila otkriveno je u regiji oko Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga, priopćila je lokalna policija. Gotovo svi su strijeljani, što ukazuje na pogubljenje tokom ruske okupacije, tvrdi se. Njihov je broj bio daleko veći nego što se mislilo. U Harkivu su dužnosnici također rekli da je 10 ljudi, uključujući bebu, ubijeno i 35 ranjeno tokom ruskih zračnih napada.

 Zelenski je nedavno uputio direktan poziv svom američkom kolegi Joeu Bidenu da Washington proglasi Rusiju "državnim sponzorom terorizma". Washington Post je prvi objavio tu vijest. Bila bi to rijetka i radikalna sankcija. Ali Zelenski je čvrsto vršio pritisak na zapad da pomogne u otporu Ukrajine ruskoj invaziji.

 U svom posljednjem obraćanju, Zelenski je tražio više oružja i više sankcija – kako bi rat mogao prije završiti. Zelenski je također govorio o povratku "normalnom životu" u nekim dijelovima zemlje - ili nastojanjima da se povrati normalnost usred tragedije. U dijelovima Ukrajine, Zelenski je istaknuo da se četiri petine ukrajinskih poduzeća vratilo na posao u sigurnim područjima.

 Rusija je zaprijetila da će pojačati svoje napade na Kijev ako ukrajinske snage izvedu bilo kakve operacije na ruskom teritoriju

 Rusija je danas označila novinara i Youtubera Yuryja Duda i političku analitičarku Ekaterinu Schulmann kao "strane agente", što je nastavak ruskog obračuna s onima koji su kritični prema ruskoj vladi u zemlji. Dud i Schulmann su javno kritizirali rusku invaziju na Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak