51. dan invazije: Ambasadori se vraćaju u Kijev

2
Radiosarajevo.ba
51. dan invazije: Ambasadori se vraćaju u Kijev

Prošlo je 50. dana od početka invazije. Ovo su najvažniji događaji jutros:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je hrabrost i odlučnost svog naroda na 50. dan rata, nazivajući rusku invaziju "apsurdnom" i "samoubilačkom" u svom posljednjem nacionalnom obraćanju. "Izdržali smo već 50 dana. Pedeset dana ruske invazije, iako su nam okupatori dali najviše pet", rekao je.

 Ruska vodeća krstarica Moskva potonula je u Crnom moru kod južne Ukrajine, priopćilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukrajina tvrdi da je pogođena  krstarećom raketom Neptun, koju pravi Ukrajina. Rusija tvrdi da je kriv požar na brodu, a potom i "olujno stanje na moru" dok su je vukli u luku. Rusija ima samo tri ratna broda ove vodeće klase, koji imaju posadu od gotovo 500 mornara, a gubitak Moskve je veliki udarac. Bivši direktor CIA-e David Petraeus opisao je priznanje Rusije kao "rijedak trenutak istine... Iznenađen sam da su to priznali".

 Vladimir Putin bi mogao posegnuti za taktičkim ili nuklearnim oružjem niskog učinka u svjetlu vojnih neuspjeha u invaziji na Ukrajinu, rekao je direktor CIA-e William Burns. Tokom govora u Atlanti, Burns je rekao: "S obzirom na potencijalni očaj predsjednika Putina i ruskog vodstva... niko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka." Kremlj je stavio ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon što je 24. februara započela invazija na Ukrajinu.

Nešto se čudno događa u državi koju trese građanski rat, Putin hitno šalje vojnike i oružje

 Kišno vrijeme u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas moglo bi pogodovati ukrajinskoj vojsci prije planirane ruske ofanzive, rekao je visoki dužnosnik Pentagona. "Činjenica da je tlo mekše otežat će im bilo što učiniti izvan asfaltiranih autocesta", rekao je dužnosnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

 Rusija je od Brazila zatražila podršku u Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i skupini vodećih ekonomija G20 kako bi im pomogli zbog sankcija, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid. Ruski ministar financija Anton Siluanov napisao je 30. marta tražeći od Brazila "potporu u sprječavanju političkih optužbi i pokušaja diskriminacije u međunarodnim financijskim institucijama i multilateralnim forumima". Glasnogovornik brazilskog ministra gospodarstva naznačio je da bi Brazil želio da Rusija ostane dio razgovora u multilateralnim organizacijama.

 Najmanje 503 civila, uključujući 24 djece, ubijeno je u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara, rekao je lokalni guverner regije. Harkiv, drugi grad u Ukrajini s prijeratnim stanovništvom od oko 1,5 milijuna, udaljen je 40 km (25 milja) od ruske granice.

 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexander Grushko rekao je da će Moskva poduzeti "sigurnosne i odbrambene mjere koje ćemo smatrati potrebnima" ako Švedska i Finska uđu u NATO. U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju Tass, ministar je rekao da bi članstvo u vojnom savezu "ozbiljno pogoršalo vojnu situaciju" i dovelo do "najnepoželjnijih posljedica". Finska i Švedska ranije su poduzele veliki korak prema pridruživanju NATO-u.

 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Ujedinjene narode da olakšaju povratak ukrajinske djece koja su "ilegalno deportirana" u Rusiju. Ministarstvo je u priopćenju navelo da je Rusija "sudjelovala u državno organiziranoj otmici djece i uništavanju budućnosti ukrajinske nacije".

 Francuska planira vratiti svoju ambasadu u ukrajinski glavni grad Kijev. Preselili su bili u zapadni grad Lavov u ožujku kada je Rusija izvršila invaziju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da obnove svoju normalnu diplomatsku prisutnost u Ukrajini.

 Turska još uvijek radi na organizaciji sastanka Putina i Zelenskog, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

 Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije direktoru nogometnog kluba Chelsea Eugeneu Tenenbaumu u pokušaju zamrzavanja do 10 milijardi funti imovine povezane s vlasnikom ruskog oligarha kluba Romanom Abramovičem. Velika Britanija je rekla da proširuje sankcije Tenenbaumu i Davidu Davidoviču, još jednom Abramovičevu bliskom saradniku, jer je oligarh prenio milijarde funti imovine na njih dvojicu dok je Rusija napala Ukrajinu.

 Zelenski je pozvao europske zemlje da odustanu od ruske nafte koja Moskvi daje "krvavi" novac i apelirao na više oružja kako bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak