22. dan ruske invazije: Rusi oteli još jednog ukrajinskog gradonačelnika

6
Radiosarajevo.ba
22. dan ruske invazije: Rusi oteli još jednog ukrajinskog gradonačelnika

Ključni događaji u 7 sati ujutro

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su humanitarni koridori "propali" u srijedu jer "ruski vojnici nisu prestali granatirati i nisu jamčili sigurnost". On je Rusiju nazvao "terorističkom državom" i zamolio za veću podršku zapada, uključujući sisteme protuzračne obrane, avione, oružje i streljivo.

 Zelenski se također izravno obratio Rusima, tražeći od njih da se zapitaju je li opsada Mariupolja išta drugačija od opsade Lenjingrada i obećavajući ruskim vojnicima koji polože oružje šansu da prežive.

 Ruske snage bombardirale su kompleks kazališta i bazena u kojem su se sklonili civili u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, rekli su dužnosnici. Vijeće Mariupolja objavilo je sliku gradskog kazališta na kojoj se vidi da je pretrpjelo tešku štetu u današnjem napadu i priopćilo da se potvrđuju brojevi žrtava. Pavlo Kyrilenko, šef regionalne uprave Donjecka, rekao je da su se trudnice i djeca sklonili u bazenu, nazivajući napad "čistim terorizmom". Riječ "djeca" bila je napisana izvan kazališta. 

 Satelitski snimci otkrili su veliku štetu diljem Sumija, Černihiva i Harkiva. Slike koje je snimila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maxar Technologies, prikazuju zapaljene domove u rezidencijalnom dijelu Černihiva u Ukrajini, kao i kratere od udara topništva pored stambenog područja u Harkivu i oštećenog centra za olimpijske sportove.

 Joe Biden nazvao je Vladimira Putina "ratnim zločincem", što je bio njegov najoštriji prijekor ruskom predsjedniku do sada, nakon što je najavio dodatnih 800 miliona dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, kako bi kupio još oružja i vojne opreme. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Bidenovi komentari "neprihvatljiva i neoprostiva retorika", navodi ruska državna novinska agencija Tass.

 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u intervjuu za CNN da su njegovoj zemlji od zapada potrebni "oružje i sankcije, a ostalo će učiniti Ukrajina".

 Sjedinjene Države su se obvezale na veću vojnu pomoć Ukrajini, uključujući dalekometnu odbranu od raketa i naoružane dronove Switchblade za bolju obranu od ruskih zrakoplova i oklopa s udaljenosti.

 Ruske trupe ubile su 10 ljudi koji su stajali u redu za hljeb u sjevernom ukrajinskom gradu Černihivu, priopćilo je američka ambasada u Kijevu. Ukrajinski dužnosnici rekli su da se napad dogodio u srijedu (8 ujutro po lokalnom vremenu) u 10 sati po lokalnom vremenu. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je izvješće, tvrdeći da u Černihivu nije bilo ruskih vojnika.

 Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u četvrtak na zahtjev šest zapadnih zemalja koje su tražile otvorenu sjednicu o Ukrajini. Britanska misija UN-a objavila je na Twitteru: "Rusija čini ratne zločine i cilja na civile. Ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine prijetnja je svima nama." Sastanak dolazi uoči očekivanog glasovanja o ruskoj humanitarnoj rezoluciji koja je oštro kritizirana jer ne spominje rat Moskve protiv Ukrajine.

 Ruske snage oslobodile su gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, rekao je ukrajinski predsjednik. Ukrajinske državne službe za komunikacije podijelile su video na kojem se vidi kako Zelenski razgovara s Ivanom Fedorovom nakon njegovog oslobađanja. Predsjednik je rekao da su Fedorova 11. marta otele ruske jedinice koje su ga pokušale nagovoriti na suradnju, ali je "naš čovjek izdržao, nije odustao."

 Kineski ambasador u Ukrajini pohvalio je ukrajinsko jedinstvo i otpor u izjavama koje su proturječne prijašnjem stavu zemlje. Fan Xianrong rekao je da Kina "nikada neće napasti Ukrajinu", ali će je podržati ekonomski i politički.

 Britanski obavještajci rekli su da je povlačenje ruskih jedinica značilo da njezine trupe pribjegavaju upotrebi "starijeg, manje preciznog oružja" koje je "manje vojno učinkovito i vjerojatnije da će rezultirati civilnim žrtvama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak