19. dan ruske invazije: Američki ministar odbrane putuje u Brisel

1
Radiosarajevo.ba
19. dan ruske invazije: Američki ministar odbrane putuje u Brisel
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23:25

Iscrpljeni borci ukrajinske vojske polako ulaze u 20. dan odbrane svoje države.

Na našem portalu do novog tekstualnog javljanja, možete pratiti uživo šta se trenutno dešava na ulicama glavnog grada Ukrajine - Kijeva:

 

23:10

Države članice Evropske unije dogovorile su četvrti paket sankcija protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, objavilo je francusko predsjedništvo EU na Twitteru u ponedjeljak.

 Detalji sankcija još nisu objavljeni, ali je francusko predsjedništvo saopćilo da će trgovinski status “najpovlaštenije zemlje” Rusiji biti ukinut.

To bi moglo otvoriti vrata bloku da uvede kaznene tarife za ruske robe i staviti Rusiju u rang zemalja kao što su Sjeverna Koreja ili Iran.

22:37

Bidenova administracija raspravlja treba li Biden otputovati u Europu na sastanke sa saveznicima iz NATO-a, javlja Reuters.

Jedan od planova predviđa da se Biden 23. marta sastane s drugim čelnicima iz NATO saveza u Bruxellesu, a zatim otputuje u Poljsku, rekao je za Reuters izvor koji je želio ostati anoniman jer se detalji još uvijek dogovaraju.

Konačna odluka o putovanju nije donesena, rekao je drugi izvor.

22:30

22:00

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako je jučerašnji ruski zračni napad na poligon u blizini Lavova treći takav u zapadnoj Ukrajini.

"Sa sigurnošću možemo reći kako Rusija proširuje popis meta", zaključio je Kirby, objasnivši kako je poligon bio mjesto na kojemu su pripadnici Nacionalne garde Floride odrađivali obuku prije no što su napustili Ukrajinu prije invazije.

21:26

SAD je direktno obavijestio Peking o negativnim posljedicama koje bi Kina mogla osjetiti u slučaju da odluči poslati pomoć Rusiji, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije nakon što se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastao sa svojim kineskim kolegom u Rimu, prenosi Index.hr.

"Zabrinuti smo oko trenutnog kineskog usklađivanja s Rusijom i savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je direktan u vezi s tim zabrinutostima i potencijalnim implikacijama i posljedicama određenih akcija", rekao je dužnosnik, opisujući "vrlo iskren i intenzivan sedmosatni sastanak" između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i visokog kineskog diplomata Yanga Jiechija

 

21:15

20:48

SAD posjeduje informacije koje upućuju na to da je Kina izrazila određenu razinu otvorenosti prema zahtjevu Rusije za vojnu i financijsku pomoć, rekao je američki diplomata za CNN.

20:35

Sekretar odbrane SAD Lloyd Austin otputovat će u Brisel kako bi ove sedmice učestvovao na sastanku ministara odbrane NATO-a, a zatim u Slovačku i Bugarsku, rekao je portparol Pentagona John Kirby na brifingu u ponedjeljak.

Austinovo putovanje u Brisel i Slovačku već je bilo najavljeno, ali je dodao da će doći do Bugarske na jedan dan, rekao je Kirby.

Austin kreće u Evropu 15. marta.

U Bugarskoj će se Ostin sastati sa "višim civilnim i vojnim vođama", rekao je Kirby.

20:20

Dopisnik Fox Newsa Benjamin Hall, koji je posljednjih sedmica izvještavao o ratu u Ukrajini, hospitaliziran je nakon što je povrijeđen dok je izvještavao u blizini Kijeva, objavila je mreža u ponedjeljak.

"Trenutno imamo malo detalja, ali Ben je hospitaliziran i naši timovi na terenu rade na prikupljanju dodatnih informacija kako se situacija brzo razvija", rekla je izvršna direktorica Fox Newsa Suzanne Scott u dopisu zaposlenima.

20:19

Velika ukrajinska zastava na Trgu pobjede u Melitopolju koji je okupirala Rusiju, mjestu mnogih protesta posljednjih dana, skinuta je.

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost fotografija objavljenih na društvenim mrežama.

Lokalna novinska agencija RIA-Melitopol objavila je jednu od fotografija, rekavši da su zastavu skinuli zaposleni u javnim radovima.

20:04

19:45

Francuska je negirala da je prekršila evropske sankcije nastavljajući da prodaje vojnu opremu Rusiji nakon aneksije Krima 2014. godine.

19:31

Ne razgovara se o mogućnosti razgovora između Vladimira Putina, ruskog predsjednika te Joea Bidena, američkog predsjednika - prenijela je Tass, ruskka novinska agencija.

19:00

Ukrajina radi na dobijanju neke od zaplijenjene imovine Rusije, rekao je ministar finansija Rusije Sergej Marčenko tokom informativnog razgovora.

18:35

Gradonačelnik ukrajinskog grada Harkova na prvoj liniji fronta rekao je da je grad pod stalnim napadom ruskih snaga, prenosi Reuters.

18:01

Najmanje devet osoba je poginulo, a još devet je ranjeno u zračnom napadu na televizijski toranj u sjevernoj ukrajinskoj regiji Rivne u ponedjeljak, rekao je guverner Vitaliy Koval.

17:12

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju saopćila je da je eksploziv dignut u zrak u blizini glavnog reaktora ukrajinske elektrane pod ruskom kontrolom i da su planirane daljnje eksplozije.

U poruci ukrajinske kompanije za nuklearnu energiju, Energoatom, stoji da još nije jasno jesu li razine radijacije povišene nakon eksplozije.

16:51

Najviši diplomati Europske unije složili su se da dodaju Romana Abramoviča na listu sankcionisanih ruskih milijardera, citira Reuters dva diplomatska izvora.

Neformalno zeleno svjetlo za Abramovičevu listu dalo je na sastanku u nedjelju, rekao je jedan izvor.

16:44

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal, koji se obraćao Vijeću Evrope, kaže da je Vladimir Putin započeo "rat punih razmjera" u centru Evrope koji "može postati Treći svjetski rat".

 

16:15

Ukrajinski pregovarač Mykhailo Podoljak objavio je na svom Twitter nalogu da je napravljena "tehnička pauza" u pregovorima Ukrajine i Rusije do utorka.

"Kako bismo dodatno dogovorili neke stavke u radnim podskupinama i pojašnjenja pojedinačnih definicija pregovori će se nastaviti sutra", rekao je Podoliak, javlja CNN.

Ranije danas, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao ih je kao "teške razgovore".

Podoliak je rekao da se četvrta sjednica održava virtualno, a ne lično, s ukrajinskim pregovaračkim timom u Kijevu.

15:49

Konvoj od više od 160 automobila krenuo je iz Mariupolja danas, naveli su lokalni zvaničnici.

Civili su zarobljeni u crnomorskom lučkom gradu više od dvije sedmice i ponestaju im zalihe nakon što su ih opkolile ruske snage.

Nakon nekoliko dana neuspjelih pokušaja da se isporuče zalihe u Mariupolj i osigura siguran prolaz zarobljenim civilima, gradsko vijeće je saopćilo da je konvoj krenuo prema gradu Zaporožju.

15:17

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u srijedu će se obratiti zastupnicima Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosy i čelnik većine u Senatu Chuck Schumer poslali su pismo svim zastupnicima oba doma američkog Kongresa.

"Ukrajinski predsjednik će se na zajedničkoj sjednici 16. marta s početkom u 9 sati obratiti članovima Zastupničkog doma i Senata", navodi se u pismu.

U pismu se također navodi da će SAD nastaviti pružati podršku narodu Ukrajine.

14:31

14:07

Ruske snage oštetile su visokonaponsku liniju koja povezuje ukrajinsku nuklearnu elektranu u Černobilu s električnom mrežom, priopćila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo.

Čelnik Ukrenerga, Volodimir Kudritski, rekao je da se elektrana oslanja  sad na električnu energiju iz dizel generatora nakon što su eksterno napajanje elektrane ponovno oštećeno.

Ova nuklearna elektrana ostala je bez struje početkom prošle sedmice, ali je opskrba obnovljena u nedjelju, prenosi AFP.

13:41

Stambena područja u Harkovu, drugom po veličini gradu na sjeveroistoku Ukrajine, teško su oštećena ruskim granatiranjem.

Više od 150 civila je ubijeno širom Harkova od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na osude međunarodne zajednice. Evropska unija, SAD i Velika Britanija su uveli oštre finansijske sankcije Moskvi.

Otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, prema procjenama UN-a, više od 2,69 miliona ljudi izbjeglo je u druge zemlje. Najmanje 596 civila je ubijeno, a 1.067 ranjeno u Ukrajini.

13:06

Rusija bi mogla preuzeti potpunu kontrolu nad glavnim ukrajinskim gradovima i ima dovoljno vojnog utjecaja da ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini bez ikakve potrebe za pomoći Kine, tvrdi Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ruske trupe mogle preuzeti "glavne populacijske centre pod potpunu kontrolu" u Ukrajini.

Na Reutersov upit o primjedbama američkih dužnosnika koji su rekli da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu, Peskov je to demantirao.

On je odgovorio:

"Rusija posjeduje vlastiti neovisni potencijal za nastavak operacije. Kao što smo rekli, ide po planu i bit će završeno na vrijeme i u cijelosti."

12:59

Hirurg koji je pokušao spasiti živote trudnici ranjenoj u granatiranju rodilišta u Mariupolju, kao i njenoj novorođenoj bebi, potvrdio je da su oboje umrli.

Kirurg Timur Marin rekao je ukrajinskoj televiziji iz grada:

"Dok je bila na reanimaciji i poduzimanju antišok mjera, napravili smo carski rez i izvadili dijete, ali ono nije davalo znakove života. Reanimacija djeteta više od pola sata nije uspjela. Reanimacija majke pola sata, sat ili više - bez ikakvih rezultata. Oboje su umrli."

Associated Press je ranije izvijestio da je ova trudnica umrla, zajedno s bebom.

AP-ova slika radnika hitne pomoći koji su nosili ranjenu trudnicu na nosilima ispred bombardirane bolnice prošle srijede bila je objavljena u svim svjetskim medijima.

12:22

U Kijevu je trenutno 13.15. ovo su glavni naslovi do sada:

 Novi pregovori između Rusije i Ukrajine su počeli; komunikacija između dviju strana je teška, ali je u toku, rekao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač Mykhailo Podolyak.

 Dvije osobe su poginule, a tri ranjene kada je u ponedjeljak ujutro granata pogodila stambenu zgradu na sjeverozapadu Kijeva. Stambena zgrada, s devet spratova, potom se zapalila.

 Ruska vojska granatirala je fabriku aviona Antonov u Kijevu. Mjesto, također poznato kao Hostomel, nalazi se oko 11 km sjeverozapadno od središta Kviva i najvažnija je međunarodna teretna zračna luka u zemlji, kao i ključna vojna zračna baza.

 Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su tvrdnje američkih dužnosnika da je Rusija tražila od Pekinga vojnu opremu za svoju kampanju u Ukrajini "dezinformacije" iz SAD-a. Komentari su uslijedili tokom redovnog brifinga kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu.

 Devedesetero djece je ubijeno, a više od 100 ranjeno u Ukrajini od ruske invazije 24. februara.

 Trudnica i njena beba umrle su nakon što je Rusija bombardirala rodilište u kojem je trebala roditi, doznaje Associated Press. Slike žene koja je na nosilima prebačena u kola hitne pomoći obišle su svijet, oslikavajući užas napada.

 SAD će na sastanku na visokom nivou u Rimu pokušati uvjeriti Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji.

 Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da ruske pomorske jedinice "djelotvorno izoliraju Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine".

 Ramzan Kadirov, čelnik ruske regije Čečenije, navodno je u Ukrajini zajedno s ruskom vojskom, prema snimci koju su podijelili čečenski televizijski kanali i objavljenoj na Kadirovljevom Telegram računu.

 Vladimir Putin će biti "odgovoran" za ratne zločine u Ukrajini na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, obećao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid, rekavši da će Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći u prikupljanju potrebnih dokaza.

• Ukrajinski predsjednik Zelenski ponovo je pozvao NATO da uvede zonu zabrane letova nakon napada na vojnu bazu zbog kojeg su se borbe približile poljskoj granici. "Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete pasti na vaš teritorij, na teritorij NATO-a", rekao je.

 Njemačka multinacionalna farmaceutska kompanija Bayer obustavila je oglašavanje i ulaganja u Rusiji, objavila je danas.

 Rusko ministarstvo odbrane priznalo je odgovornost za raketni napad na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti, vojnu bazu, u blizini poljske granice u nedjelju.

11:58

Oleksij Arestovič, savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže da je zbog ruskog granatiranja Mariupolja prouzročilo više od 2500 mrtvih.

"Naša vojska tamo uspijeva - jučer su porazili još jedan pokušaj oklopnog proboja u Mariupolju i uzeli su ratne zarobljenike", rekao je u ponedjeljak.

"Ali, zbog toga Rusi žele 'izbrisati' grad. Više od 2500 ljudi je ubijeno, prema službenim izvješćima gradskih vlasti. Ovo je katastrofa kojoj svijet nije dao odgovarajuću ocjenu", dodao je on.

Svjetski mediji nisu mogli neovisno provjeriti ove brojke o žrtvama.

11:52

Saveznici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kažu da će Vladimir Putin prihvatiti kompromis o budućoj neutralnosti Ukrajine samo ako se suoči s vjerodostojnom prijetnjom svojoj bazi ekonomske moći brzim i trajnim isključivanjem ruskog izvoza nafte i plina s unosnih europskih tržišta.

Podsjećamo, ruska vlada prima 40 posto budžetskih prihoda od izvoza energije.

No, Ukrajina nailazi na tvrdoglavi otpor Njemačke, koja insistira da bi njena ekonomija pala u recesiju ako iznenada izgubi pristup ruskom plinu i nafti.

11:16

11:03

Njemačka multinacionalna farmaceutska kompanija Bayer obustavila je oglašavanje i ulaganja u Rusiji, objavila je danas.

U priopćenju, Bayer grupa je istakla:

"Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Bayer je zaustavio svu potrošnju u Rusiji i Bjelorusiji koja nije povezana s opskrbom osnovnih proizvoda u zdravstvu i poljoprivredi. Ovo uključuje:

- Obustavljanje svih reklamnih i drugih promotivnih aktivnosti.
- Zaustavljanje projekata kapitalnih ulaganja na neodređeno vrijeme.
- Ne tražimo nove poslovne prilike."

10:43

Prema riječima glavnog ukrajinskog pregovarača, četvrti krug pregovora između Ukrajine i Rusije uskoro počinje.

Sjednica će se održati online - ukrajinski pregovarački tim nalazi se u Kijevu.

Ukrajinski pregovarač Mykhailo Podoliak objavio je kratki video na Twitteru u kojem kaže:

"Pregovori. 4. kolo. O miru, prekidu vatre, trenutnom povlačenju trupa i sigurnosnim jamstvima. Teška rasprava."

Podoliak je dodao: "Iako Rusija shvaća besmisao svojih agresivnih akcija, još uvijek ima zabludu da je 19 dana nasilja nad ukrajinskim, mirnim gradovima prava strategija."

 

10:37

Devedesetero djece je ubijeno, a više od 100 ranjeno u Ukrajini od ruske invazije 24. februar, saopćio je u ponedjeljak ured ukrajinskog glavnog tužitelja.

"Najviše žrtava je u Kijevu, Harkivu, Donjecku, Černigivu, Sumi, Hersonu, Mikolajevu i Žitomiru", navodi se.

Reuters je rekao da ne može odmah nezvanično provjeriti ovu informaciju.

Rusija do danas poriče da je ciljala civile u, kako kaže, "specijalnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacizaciju" Ukrajine.

10:12

Svijetu prijeti globalna prehrambena kriza ako se rat u Ukrajini ne zaustavi, rekao je ruski kralj ugljena i gnojiva Andrej Melničenko.

Nekoliko najbogatijih ruskih poduzetnika, uključujući Mihaila Fridmana, Pjotra Avena i Olega Deripasku, javno je pozvalo na prekid rata koji je Putin pokrenuo u Ukrajini. No Putin je sve takve apele odbio, uporno tvrdeći da je riječ o specijalnoj vojnoj operaciji za oslobađanje Ukrajine od opasnih nacionalista i nacista.

Sada se popisu bogatih Rusa koji od Putina traže prekid invazije pridružio i Melničenko.

"Događaji u Ukrajini doista su tragični. Hitno nam je potreban mir", rekao je za Reuters 50-godišnji Melničenko. On je Rus, ali je rođen u Bjelorusiji i majka mu je Ukrajinka.

Upozorio je da će se teške posljedice sukoba osjetiti upravo na hrani.

"Jedna od žrtava ove krize bit će poljoprivreda i hrana", rekao je Melničenko, osnivač EuroChema, najvećeg ruskog proizvođača amonijevog nitrata sa sjedištem u Zugu u Švicarskoj, i SUEK-a, najvećeg ruskog proizvođača ugljena.

09:47
09:34

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u ponedjeljak Zapad da opskrbi Ukrajinu oružjem i primijeni dodatne sankcije Rusiji kako bi spriječio uvlačenje drugih zemalja u širi sukob.

Ukrajina je više puta pozivala svoje saveznike da učine više kako bi joj pomogli oduprijeti se ruskoj invaziji koja je započela 24. februara.

Neke zapadne vlade strahuju da bi to moglo uvući druge zemlje, uključujući zemlje članice NATO-a, u rat.

"Onima koji se nalaze u inozemstvu i koji se boje biti 'uvučeni u Treći svjetski rat': Ukrajina uspješno uzvraća udarac. Trebamo vas da nam pomognete u borbi. Osigurajte nam svo potrebno oružje", napisao je Kuleba na Twitteru, te dodao:

"Primijenite više sankcija protiv Rusije i potpuno je izolirajte. Pomozite Ukrajini da natjera Putina na neuspjeh i spriječit ćete veći rat."

08:58

Kopneni koridor uspostavljen je između Krima i Donbasa, tvrdi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Agencija je citirala potpredsjednika Krima Georgija Muradova, koji je stalni predstavnik Republike Krim u uredu predsjednika Rusije.

CNN nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje ruskih državnih medija.

Prema RIA-i, koridor pruža stratešku rutu koja povezuje Krim s Mariupoljom, koji je trenutačno okružen.

Kopneni koridor omogućio bi jedinicama na Krimu da se udruže s pobunjenicima koje podržava Rusija u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), a snagama koje podržava Rusija omogućio pristup ključnim lučkim gradovima duž Azovskog mora.

08:37

Tvornicu aviona Antonov u Kijevu granatirale su ruske snage, priopćila je u ponedjeljak gradska uprava Kijeva.

Industrijski pogon nalazi se oko 11 km sjeverozapadno od centra Kijeva.

08:20

U Ukrajini je 8.20 ujutro 19. dana ruske invazije. Evo kako trenutno stoji situacija:

Dvije osobe su poginule, a tri su ozlijeđene kada je u ponedjeljak ujutro granata pogodila stambenu zgradu na sjeverozapadu Kijeva. Stambena zgrada nakon ruskog granatiranja se zapalila.

 Ruska vojska granatirala je tvornicu aviona Antonov u Kijevu , objavila je gradska uprava Kijeva na svom službenom Telegram računu u ponedjeljak ujutro. Mjesto, također poznato kao Hostomel, nalazi se oko 11 km sjeverozapadno od središta Kijeva i najvažnija je međunarodna teretna zračna luka u zemlji, kao i ključna vojna zračna baza.

 Uskoro će započeti novi pregovori između Ukrajine i Rusije, a dužnosnici s obje strane nude oprezni optimizam. Pregovori bi trebali početi u 9.30 sati po našem vremenu.

 Trudnica, čija je slika nakon ruskog bombardiranja ukrajinskog rodilišta u Mariupolju obišla svijet, umrla je s bebom, javlja Associated Press.

 Američki dužnosnici vjeruju da je Rusija tražila vojnu podršku od Kine usred tvrdnji da ruskoj vojsci nedostaje određenih vrsta naoružanja. Razvoj događaja doveo je do bojazni da bi Peking mogao potkopati napore Zapada da se pomogne Ukrajini. Sjedinjene Države će na sastanku na visokoj razini u Rimu pokušati uvjeriti Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji.

 Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da ruske pomorske snage "djelotvorno izoliraju Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine", stoji u najnovijem obavještajnom izvještaju o situaciji u Ukrajini.

 Ramzan Kadirov, čelnik ruske regije Čečenije, navodno je u Ukrajini zajedno s ruskim snagama, prema snimci koju su podijelili čečenski televizijski kanali i objavljenoj na Kadirovljevom Telegram računu.

 Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će vlada Velike Britanije donirati Ukrajini više od 500 mobilnih generatora kako bi pomogla u opskrbi električnom energijom za ključne zgrade kao što su bolnice, skloništa i postrojenja za pročišćavanje vode.

 Ruski državni regulator za medije i komunikacije, Rozcomnadzor, kaže da će Instagram u ovoj zemlji biti zabranjen, tvrdeći da stranica društvene mreže "poziva na nasilje nad Rusima".

 Izvršni direktor kontroverzne kompanije za prepoznavanje lica Clearview AI rekao je da je ukrajinsko ministarstvo odbrane počelo koristiti njegove usluge.

 Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski pozvao je NATO da uvede zonu zabrane letova nakon napada na vojnu bazu zbog kojeg su se borbe približile poljskoj granici. "Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete pasti na vaš teritorij, na teritorij NATO-a", rekao je.

 Rusko ministarstvo odbrane priznalo je odgovornost za raketni napad na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti, vojnu bazu, u blizini poljske granice u nedjelju.

 Očajnički potrebna medicinska oprema, uključujući komplete za traume, stiže u Ukrajinu kako bi se podržao zdravstveni sistem koji se bori s nedostatkom zaliha usred ruske invazije, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

08:00

Četvrti krug pregovora između Rusije i Ukrajine trebao bi započeti jutros u 9.30 po našem vremenu, prema Antonu Geraščenko, savjetniku ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Nade u diplomatski napredak porasle su nakon što je ukrajinski pregovarač Mykhailo Podolyak ranije rekao da su pregovori za vikend bili "konstruktivni" - što je najoptimalnija ocjena do sada.

"Rusija već počinje konstruktivno razgovarati", rekao je Podolyak u video snimci na internetu. "Mislim da ćemo postići neke rezultate doslovno za nekoliko dana."

Odvojeni razgovori između SAD-a i Kine također će se održati danas, jer raste zabrinutost oko mogućnosti slanja pomoći Pekingu Rusiji.

7:55

Najmanje dvoje ljudi poginulo je, a najmanje troje je ranjeno u ruskom raketiranju u kojem je jutros nešto prije 6 sati po našem vremenu pogođena stambena zgrada u Kijevu.

Dodaje se da je devet osoba medicinski zbrinuto na licu mjesta.

Prve brojke mrtvih i ranjenih potvrdio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

7:34

Trudnica čija je slika nakon ruskog bombardiranja rodilišta obišla svijet je umrla, javlja Associated Press. Umrla je i beba.

Upravo Associated Press snimio je trudnicu na nosilima koju spasioci kroz ruševine nose do kola Hitne pomoći dok ona gladi svoj krvavi trudnički trbuh, a njezino blijedo lice odražava šok zbog onoga što se upravo dogodilo.

Ona je hitno prevezena u drugu bolnicu gdje su se liječnici borili da bi je održali na životu. AP piše da, kad je shvatila da će izgubiti bebu, povikala im je: "Ubijte me sada!"

Kirurg iz bolnice rekao im je da je ona dovedena u teškom stanju, da joj je bila zgnječena zdjelica i odvojen kuk te da su je liječnici podvrgli carskom rezu kako bi pokušali spasiti bebu. Nažalost, beba nije pokazivala znakove života pa su, priča kirurg, krenuli spašavati život majke.

"Više od 30 minuta smo reanimirali majku, ali nažalost nismo uspjeli. I beba i majka su umrle", rekao je kirurg.

AP piše kako u kaosu nakon napada ljekari nisu stigli saznati njeno ime, no njen suprug i otac ipak su došli po njeno tijelo.

"Barem je neko došao po nju tako da nije završila u masovnim grobnicama koje se kopaju za sve veći broj mrtvih u Mariupolju", zaključuje AP.

Ključni događaji

Danas je 19. dan ruske invazije na Ukrajinu, ovo su ključni događaji od jutros:
 Danas se nastavljaju pregovori Rusije i Ukrajine

 Izvještaji SAD-a tvrde da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine. Navodno im nedostaje nekih vrsta oružja. Kina negira navode

 SAD je zaprijetio Kini ako pomogne Rusiji tokom invazije. Zaprijetili su i Rusiji, rekavši da će "posljedice biti teške" ako bude napadnut teritorij zemlje članice NATO-a

 Ubijen je američki snimatelj i novinar kod Kijeva, navodi se da su Rusi otvorili vatru na automobil u kojem je bio

 Ukrajina tvrdi da su ruske snage otele još jednog gradonačelnika

 Čule su se eksplozije u Lavovu, Rusi su gađali vojni trening-centar i bazu zapadno od grada, ubijeno je 20 ljudi. Raketiran je i grad Ivano-Frankivsk

 U Kijevu srušen dron s tri kilograma eksploziva

 Nove satelitske snimke pokazuju razorne štete u Mariupolju

 Ukrajina: ruske snage su otvorile vatru na evakuacijski konvoj kod Kijeva, ubijeno sedmero civila

 Rusija je zaprijetila SAD-u, kaže da će konvoje koji šalju oružje Ukrajini tretirati kao vojne mete

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije