20. dan ruske invazije: Završeni današnji pregovori Ukrajine i Rusije

6
Radiosarajevo.ba
20. dan ruske invazije: Završeni današnji pregovori Ukrajine i Rusije

Ključni događaji na početku dana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je novo obraćanje kako bi pozvao ruske vojnike da izaberu predaju umjesto "sramote" nastavka rata. Govoreći dijelom na ruskom, rekao je da je rat postao "noćna mora" za Rusiju i da je sada izgubila više vojnika u Ukrajini nego tijekom oba čečenska rata zajedno. Razgovori s Rusijom nastavit će se u utorak, rekao je.

 Jedan od savjetnika Zelenskog kazao je da će rat biti gotov "do maja" jer je Rusiji ponestalo vojnika i resursa za nastavak invazije. Oleksij Arestovič rekao je da bi Kremlj to mogao produžiti dovođenjem sirijskih boraca, usred izvješća da je Rusija regrutirala 40.000 policajaca iz svog bliskoistočnog saveznika.

 Zaposlenica je prekinula dnevnik ruske državne televizije vičući "Ne ratu" i držeći natpis na kojem je pisalo "Ne vjerujte propagandi. Ovdje te lažu". Na plakatu koji je u ponedjeljak navečer držala Marina Ovsyannikova također je na engleskom pisalo "Rusi protiv rata". Zelenski joj se zahvalio u svom obraćanju.

 Kina je već odlučila pružiti Rusiji ekonomsku i financijsku potporu tokom njezina rata protiv Ukrajine i razmišlja o slanju vojnih zaliha poput naoružanih bespilotnih letjelica, strahuju američki dužnosnici. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan iznio je američki slučaj protiv ruske invazije na "intenzivnom" sedmosatnom sastanku u Rimu s kineskim kolegom Yang Jiechijem, ističući da je Moskva glumila interes za diplomaciju dok se pripremala za invaziju, a također da je ruska vojska očito pokazivala znakove slabosti. Ranije je objavljeno da je SAD rekao saveznicima da je Kina "pozitivno odgovorila" na ruski zahtjev za vojnom opremom, što je Peking demantirao.

 Peking je u svojoj verziji sastanka u Rimu pozvao na "maksimalnu suzdržanost" u sukobu. Nije spominjao američke tvrdnje, ali ih je ranije opisao kao lažne.

 "Gotovo svo" rusko napredovanje u Ukrajini "je u zastoju", tvrdi visoki američki odbrambeni dužnosnik. Ruske jedinice koje se kreću prema Kijevu nisu značajno napredovale tokom vikenda. Bliski Putinov saveznik, načelnik Nacionalne garde Viktor Zolotov, za sporiji napredak od očekivanog okrivio je, kako je tvrdio, ukrajinske snage krajnje desnice koje se skrivaju iza civila.

 Američki predsjednik Joe Biden razmišlja o putovanju u Europu na sastanke sa saveznicima iz NATO-a. Biden bi se mogao sastati s drugim čelnicima u Bruxellesu 23. marta, a zatim otputovati u Poljsku, stoji u izvješću.

 Konvoj od više od 160 automobila krenuo je iz Mariupolja, rekli su lokalni dužnosnici, u onome što se činilo kao prvi uspješan pokušaj evakuacije civila iz okruženog ukrajinskog grada. Nakon nekoliko dana neuspjelih pokušaja dostave zaliha u Mariupolj i osiguravanja sigurnog prolaza zarobljenim civilima, gradsko vijeće je priopćilo da je počeo prekid vatre i da je konvoj krenuo prema gradu Zaporožje.

 Gradonačelnik ukrajinskog grada Harkiva na frontu je rekao da je grad pod stalnim napadom ruske vojske. Govoreći na nacionalnoj televiziji, Ihor Terekhov rekao je da su ruske trupe pucale na središnje okruge uzrokujući neutvrđen broj žrtava.

 Postoje izvještaji da su ruske snage digle u zrak eksploziv u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. Ukrajinski parlament ranije je priopćio kako ruske trupe planiraju započeti "zbrinjavanje" streljiva ispred elektrane u Zaporožju, najveće europske nuklearne elektrane.

 Devedesetero djece je ubijeno, a više od 100 ranjeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, priopćilo je ukrajinsko glavno tužiteljstvo. "Najviše žrtava je u Kijevu, Harkivu, Donjecku, Černigivu, Sumi, Hersonu, Mikolajevu i Žitomiru", navodi se u priopćenju.

 Ukrajinski premijer Denys Šmihal rekao je da se ruske jedinice "ponašaju kao teroristi" i da je Putin započeo "rat punog razmjera" u središtu Europe koji bi mogao "postati treći svjetski rat". Obraćajući se Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, rekao je da je Europa godinama "izabrala put pacifikacije agresora" umjesto da "brani vrijednosti demokracije, vladavine prava i ljudskih prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak