Zbog salmonele! Povučena pureća prsa iz Italije

S. Š. J.
Zbog salmonele! Povučena pureća prsa iz Italije
Trgovački lanac Kaufland Hrvatska povukao je iz prodaje pureća prsa italijanskog proizvođača Agricola Italiana Alimenatare (AIA), zbog utvrđene salmonele, saopćila je u srijedu Hrvatska agencija za hranu.

"Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače, da je subjekt u poslovanju s hranom Kaufland Hrvatska, tokom postupka validacije roka trajanja proizvoda 'Pureća prsa', pakiranje cca 2,4 kg, LOT broj L05201477, s rokom valjanosti 10. decembra 2016. proizvođača AIA, S.P.A., Piazzale Apollinare Veronesi 1, 37036 S. Martino, Italija, odobrenog broja 0851M, u predmetnom proizvodu utvrdio prisutnost bakterije Salmonella serovar Typhimurium. Slijedom navedenoga predmetni proizvod opoziva se s tržišta", navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za hranu.

U saopćenju Kauflanda također se navodi kako se prema nalogu Kontrole kvalitete iz prodaje povlače AiA pureća prsa u rinfuzi, oko 2,4 kg pakiranje.

"Zbog utvrđene prisutnosti bakterije Salmonella serovar Typhimurium navedeni proizvod povlači se sa čitavog hrvatskog tržišta", ističu iz Kauflanda.

Pozivaju sve kupce da proizvod s gore navedenim rokom valjanosti i LOTbrojem vrate u najbližu poslovnicu Kauflanda, naravno uz povrat novca i bez predočenja računa, piše 24sata.hr.

Iz Kauflanda napominju i kako se sporni rok trajanja/lot nalazio u prodaji od 30. novembra do 9. decembra ove godine te kako tog artikla više nema u prodaji u Kauflandu.

Kontaktirali smo Agenciju za sigurnost hrane u BiH, kako bismo saznali da li se sporno meso nalazi i na našem tržištu, no oni su nas uputili na Ured za veterinarstvo BiH koji predlaže veterinarske uslove za međunarodni promet (izvoz iz Bosne i Hercegovine i uvoz u Bosnu i Hercegovinu) životinja, sirovina, otpadaka i proizvoda životinjskog porijekla.

Nažalost, odgovor još uvijek nismo uspjeli dobiti. Stoga preporučujemo oprez prilikom konzumiranja mesa ovog proizvođača, ukoliko se ipak nalazi u vašem frižideru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak