Zaraza koju prenose komarci se širi Hrvatskom: 'Dva pacijenta imaju teže simptome'

7
Radiosarajevo.ba
Zaraza koju prenose komarci se širi Hrvatskom: 'Dva pacijenta imaju teže simptome'

Na Banovini su zabilježeni prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila. Oboljele su dvije osobe s područja Siska i Petrinje, a sumnja se da postoje još deseci zaraženih. Epidemiolozi poručuju da razloga za paniku nema, ali ima za oprez, jer ovaj virus može biti vrlo opasan po zdravlje.

"Imamo dva pacijenta koji su oboljeli od groznice Zapadnog Nila, kod njih je razvijen meningoencefalitis, što je veoma rijetko. Kad gledate ovu bolest, moramo kazati da 70 do 80 oboljelih nema nikakvih tegoba.

Bilo tko da ima kakve simptome: osip, bolove u mišićima – što liči na ljetnu gripu – neka se javi svom ljekaru. Definitivno mora biti obrađen. Bolesti ima svugdje po svijetu i gdje god ima ptica i komaraca bit će ove bolesti", objasnio je Inoslav Brkić, epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Uhapšen Crnogorac koji je državljanina BiH držao kao roba

Područje Siska i Petrinje tretirat će se i larvicidno i adulticidno.

"Naši bolesnici, njih dvoje, imali su teže simptome: jaku glavobolju, visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima. Teško su se kretali, a prva dva ili tri dana imali su poremećaj stanja svijesti. Znači, teško su se razbuđivali, što je nama odmah alarm da se radi o težoj bolesti", objasnila je Tonka Jozić Novinc, voditeljica Odjela za infektivne bolesti Opće bolnice Sisak te dodala da su se zarazili u Hrvatskoj.

Najezda grinja u Hrvatskoj: Posebno pogođena popularna regija na obali Jadrana

"Bolest prenose komarci, ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Kako je velik broj komaraca, veća je vjerojatnost da će se netko zaraziti. Može se očekivati da ćemo imati još slučajeva", kazala je.

Dva su se bolesnika dobro oporavila. "Međutim, kada god imate bolest centralnog nervnog sistema, naravno da se mogu očekivati problemi i oštećenja. Nećemo zvati zlo, ali posljedice mogu biti i veće", rekla je Jozić Novinc za Novu TV, javlja Dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak