Zagreb od danas glavni grad Europe: Kolinda organizira večeru za 100 uzvanika

Radiosarajevo.ba
Zagreb od danas glavni grad Europe: Kolinda organizira večeru za 100 uzvanika

Zastor hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije danas se službeno podiže. Svečano otvaranje predsjedanja uveličat će svih 27 povjerenika Europske komisije koji predvođeni predsjednicom Ursulom von der Leyen dolaze u Zagreb.

Uz njih, u Zagreb dolazi i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Svi oni u Zagreb dolaze redovnim avionskim linijama. Za sada nije poznato hoće li cijela “europska vlada” doći u Zagreb iz Bruxellesa avionom koji u Zagreb slijeće danas u 12 sati 35 minuta.

No, nakon što slete, sve njih čeka novoizgrađeni i uređeni VIP salon u zagrebačkoj zračnoj luci. Uz to je na drugom katu zgrade aerodroma uspostavljen i privremeni VIP salon, piše Jutarnji.

Za visoke dužnosnike na aerodromu je predviđen i poseban prolaz radi obavljanja policijskih i carinskih poslova. Jedan je VIP salon uređen i na terminalu generalne avijacije za putnike koji će tokom predsjedanja u Zagreb dolaziti privatnim avionima.

S aerodroma će visoki gosti uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele. Prema dostupnim informacijama, povjerenici će biti raspoređeni u tri zagrebačka hotela Westin, Sheraton i Hilton. Ti hoteli u Zagrebu su predviđeni za odsjedanje visokih dužnosnika sve vrijeme predsjedanja.

Večeras tačno u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu započet će svečani koncert u povodu početka predsjedanja Vijećem EU. Koncertom će predvoditi ugledni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar, zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu. Nacionalni prvaci opere, među kojima su i Dubravka Šeparović Mušović te Tomislav Mužek, uzvanicima će izvesti arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela. Koncertu će prisustvovati svi povjerenici zajedno s predsjednicom. Nakon koncerta povjerenici, članovi hrvatske Vlade i predsjednik Sabora, ukupno oko 100 uzvanika, odlaze na svečanu večeru koju u svom Uredu organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Četvrtak i petak ključni su dani za prvu fazu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Riječ je o najvišem diplomatskom susretu koji se u posljednjih nekoliko desetljeća održao u Republici Hrvatskoj.

Za sada nema najava da će neko od političara iz Bosne i Hercegovine biti gost u naredna dva dana predsjednice Hrvatske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak