Za novog ministra odbrane Hrvatske predložen je Ivan Anušić

0
Radiosarajevo.ba
Za novog ministra odbrane Hrvatske predložen je Ivan Anušić

Formalne konsultacije oko odabira kandidata za novog ministra odbrane trajale su od jutra, nakon čega je premijer sazvao konferenciju za medije, a u prvom redu upravo se spominjalo ime osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Premijer Andrej Plenković, sazvao je konferenciju za medije nakon što su od jutra krenule konsultacije oko odabira kandidata novog ministra odbrane. S obzirom na to da je bivši ministar Mario Banožić bio smijenjen ovog vikenda nakon izazivanja saobraćajne nesreće kod Vinkovaca, u kojoj je poginula jedna osoba.

Na konsultacije je bio stigao i Damir Krstičević, premijerov posebni savjetnik te bivši ministar odbrane. Osim toga, u Banske dvore je došao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zbog čega se postavilo pitanje bi li on mogao biti odabran kao čelna osoba koja će voditi resor odbrane do parlamentarnih izbora. Inače, za odgovornu osobu u ministarstvu odbrane postavljen je državni tajnik Zdravko Jakop

U Srebrenici dva biračka mjesta nisu otvorena na vrijeme: Nije se poklapao broj listića i glasača

"Počeli smo i završili konsultacije za novog ministra odbrane. Jutros smo održali konsultacije na razini HDZ-a, predložio sam za novog ministra Ivana Anušića', rekao je Plenković. 
 
Rekao je da je Anušić dobio podršku koalicijskih partnera. "On je župan, prije je bio načelnik općine Anutnovac, hrvatski je branitelj', rekao je premijer.

Objavljene fotografije s mjesta nesreće hrvatskog ministra - poznato i u kakvom je Banožić stanju

"Vjerujem da će kvalitetno obavljati dužnost ministra odbrane do kraja mandata ove Vlade. On je na ponudu pristao i spreman je pripremiti se za salušanje na odboru", rekao je Plenković.

'Što se tiče procedure, uputit ću pismu predsjedniku Sabora, vjerujem da će se sazvati nadležni odbor u srijedu. Što se tiče glasanja na sjednici, glasanje je predviđeno u četvrtak i po tome kako stvari stoje, ne želimo da prođe više od nekoliko dana a da imamo ovaj privremeni režim upravljanja ministarstvom', kazao je Plenković, dodavši da bi Anušić već u četvrtak popodne mogao preuzeti dužnost.

Dodao je da će Anušića u općini mijenjati Mato Lukić, koji je zamjenik osječko-baranjskog župana, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak